Gemeente Woerden


* Persberichten

Website leerplicht.net vernieuwd

15 okt 2007
De gemeente Woerden beheert al een aantal jaren een - landelijk meest geraadpleegde - leerplichtwebsite. De website is het initiatief van de acht gemeenten in Utrecht-West. Deze website is onlangs aangepast aan de nieuwe leerplichtwet, waarin nu ook de kwalificatieplicht voor jongeren tot 18 jaar is opgenomen.
Leerplicht en kwalificatieplicht
De leerplicht geldt tot en met het schooljaar waarin het kind 16 wordt. Direct gevolgd door de kwalificatieplicht. Met de kwalificatieplicht wordt de leerplicht verlengd tot de dag waarop een leerling een zogenaamde startkwalificatie heeft gehaald of de leerling 18 jaar is geworden. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo niveau 2, 3, of 4- diploma. De partiële leerplicht is vervallen.

De kwalificatieplicht verplicht alle jongeren een volledig programma van onderwijs te volgen totdat zij een startkwalificatie hebben behaald. Dit betekent niet dat er vijf dagen per week in de schoolbanken moet worden gezeten. Het is ook mogelijk om met combinaties van leren en werken aan de kwalificatieplicht te voldoen. Bijvoorbeeld zoals de beroepsbegeleidende leerweg in het MBO.

Verlof en verzuim
De kwalificatieplicht is, zoals hierboven gemeld, geregeld in de leerplichtwet. Regels voor verlof, vrijstellingen en verzuim zijn voor jongeren tussen 5 en 18 jaar nu gelijk. Het maakt niet uit of een jongere leerplichtig of kwalificatieplichtig is.

Dit betekent dat alle scholen verzuim van leer- en kwalificatieplichtige leerlingen moeten melden. Dit geldt dus ook voor de scholen voor mbo. Scholen melden via de nieuwe website www.rmcwwu.net. Alle scholen in de regio zijn hiervan via een brief op de hoogte gesteld.

Alle informatie over de leerplicht op www.leerplicht.net Algemene informatie over de leerplicht is te vinden op www.leerplicht.net. Zo is er informatie te vinden over verzuim en verlof. Maar ook over trajectbegeleiding, bovenleerplichtigen en bijvoorbeeld leerplicht bij onderwijs in het buitenland. Natuurlijk is er ook uitgebreide informatie te vinden over de kwalificatieplicht.

Kijk voor meer informatie op www.leerplicht.net. Voor jongeren is er een speciale site: www.school2work.net

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |