Gemeente Helden

Samenwerking Peel en Maas

Wat gebeurt er met de samenwerking tussen Helden, Kessel, Maasbree en Meijel?

De gemeenteraden van Helden, Kessel, Maasbree en Meijel onderzoeken hoe ze beter kunnen samenwerken. Op 2 oktober neemt de gemeenteraad een beslissing. Omdat die beslissing grote gevolgen kan hebben, wil de gemeenteraad daar met de burgers over spreken. Daarom worden burgeravonden gehouden, waarvoor u door de burgemeester uitgenodigd wordt. Op de website van de gemeente staat alle informatie over het proces tot nu toe (kijk onder de button Samenwerking Peel en Maas). Voor een goed overzicht vatten we die informatie op deze pagina kort samen.

Hoe is het onderzoek naar de samenwerking tot nu toe gegaan?

De 4 gemeenten werken al nauw samen. Dat gebeurt omdat je het samen soms goedkoper en beter kunt. Zo is de lijst uitgegroeid tot meer dan 60 taken die gezamenlijk aangepakt worden. Iedere gemeente heeft bij deze vorm van samenwerking een duidelijke eigen inbreng en een eigen keuze mogelijkheid.

Op 26 april 2006 bespraken de burgemeesters en wethouders (de vier colleges) de vraag of elke gemeente haar opgaven alleen of in samenwerking wel goed invult. De gemeentesecretarissen hebben die vraag beantwoord in een notitie. Daarin staat:


· De gemeenten om ons heen worden groter en steeds meer organisaties (onderwijs, zorg en wonen) zijn al in groter verband georganiseerd.


· De gemeenten krijgen steeds meer taken en er worden steeds hogere eisen gesteld. Steeds meer specialistische kennis is nodig om de kansen te benutten. Dat is steeds moeilijker te betalen.


· De vier organisaties zijn kwetsbaar omdat ze klein zijn. De bezetting per product is minimaal.

Conclusie: Het samenvoegen van de organisaties levert meer op voor de burgers en de regio.

Op 19 september 2006 bespreken de burgemeesters en wethouders (de colleges) de notitie van de gemeentesecretarissen. Hun conclusie is dat één ambtelijke organisatie voor de hele regio nodig is om de kansen te benutten en de opgaven in te vullen. Ze stellen de gemeenteraden voor om dit te onderzoeken en voor 1 oktober 2007 een beslissing te nemen. De burgemeesters en wethouders (colleges) realiseren zich dat dit onderzoek kan leiden tot één gemeente Peel en Maas.

Op 21 november 2006 bespreken de raden het voorstel van de colleges. De gemeenteraad van Maasbree vraagt om een time-out om eerst de vraag te beantwoorden of ze beter met Venlo kunnen samenwerken of met de regio Peel en Maas. Die vraag stellen ze in januari aan de burgers van Maasbree en Baarlo. De gemeenteraad kiest op 13 februari 2007 voor de regio Peel en Maas.

De gemeenteraad van Meijel vraagt op 21 november 2006 een deugdelijke analyse te maken met als doel een zorgvuldige besluitvorming. Daarom stelt de gemeenteraad van Meijel voor om een projectorganisatie in te richten vanuit de vier gemeenteraden (met begeleiding van een extern bureau), om zo tot een zorgvuldige en kritische meningvorming te komen. Deze aanpak is door Meijel als zware voorwaarde verbonden aan het ingaan van besprekingen over verdere samenwerking.

Op 6 maart 2007 is er weer een gezamenlijke bijeenkomst van de raden. Ze bespreken een voorstel hoe ze het onderzoek willen aanpakken om op
1 oktober 2007 een beslissing te kunnen nemen. Eind april wordt dat voorstel in de 4 gemeenteraden goedgekeurd. In dat voorstel staat dat het onderzoek gaat over de vraag:

· Wat is de gewenste bestuurlijke structuur om de kansen en opgaven voor de regio Peel en Maas in te vullen, waarbij aandacht is voor de dienstverlening aan de burger.

· Een gebied- en identiteitsvisie ter onderbouwing van de samenhang van de regio Peel en Maas en de keuze voor het bestuurlijk model te formuleren;

Daarover moet goed met de burgers en met de medewerkers gesproken worden.

De gemeenteraad van Meijel is naast deze bijeenkomsten met de overige raden een eigen analyse opgestart.

Op 8 en 9 juni zijn de gemeenteraden weer bijeen om samen met de procesmanager het proces uit te werken. De keuze voor de toekomst zal gaan over drie mogelijkheden:

A. Helden, Kessel, Maasbree en Meijel blijven werken als vier afzonderlijke en zelfstandige gemeenten, waarbij de al bestaande samenwerking nog verder wordt versterkt;
B. De bestaande vier ambtelijke organisaties worden in elkaar geschoven tot één nieuwe organisatie, bestuurt door de 4 gemeenteraden. Dit model heet SETA: Samen En Toch Apart; C. Er komt een volledige fusie, leidend tot één nieuwe gemeente.

Om de keuze te maken wordt een visie over de opgaven voor de toekomst gemaakt en een nota met de voor- en nadelen van de 3 mogelijkheden.

In juni wordt in Helden, Kessel en Meijel (Maasbree in januari) met de burgers besproken hoe de visie en de nota er uit moeten gaan zien.

Op 31 augustus/1 september komen de raden weer bij elkaar om hun voorlopige keuze te bespreken. In de tussentijd is er veel overleg in de gemeenten. Ook de burgers doen actief mee in de discussie. De raadsfracties hebben langzamerhand hun mening gevormd. Die mening gaan ze nu met de burgers bespreken. De burgeravonden zijn in:


· Meijel: Dn Binger, 10 september vanaf 20.00 uur
· Helden: DOK6, 13 september vanaf 20.00 uur
· Maasbree: Dn Adelaer, 17 september vanaf 20.00 uur
· Kessel: Heksendans, 18 september vanaf 20.00 uur
· Baarlo: Unitas, 19 september vanaf 20.00 uur

Belangrijke vragen


1. Hoe veel inwoners en kernen hebben de vier gemeenten?

Helden telt ruim 19.500 inwoners, Maasbree 12.850, Meijel 5.870 en Kessel ca. 4.100. In totaal dus ca. 42.320 inwoners in 11 kernen: Helden, Panningen, Egchel, Beringe, Grashoek, Koningslust, Kessel, Kessel-Eik, Maasbree, Baarlo en Meijel.


2. Passen de vier gemeenten bij elkaar?

De vier gemeenten hebben veel overeenkomsten. Het is een landelijk gebied met een zelfde soort landschap. De leefbaarheid van de 11 kernen is belangrijk. De kernen hebben veel eigen kenmerken die de bewoners graag vasthouden. Er is veel ondernemingszin en bedrijvigheid. Voor de toekomst moeten de gemeenten zorgen voor een gezonde economie, een goede woonomgeving en betaalbare dienstverlening voor de burgers. De regio Peel en Maas moet met de grote buurgemeenten (Venlo en Leudal) als een sterke partner samenwerken.


3. Waarom moet er wat veranderen aan de samenwerking?

Er wordt veel samengewerkt, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, welzijn en zorg, onderwijs, toerisme, werk en inkomen, de brandweer, volkshuisvesting en milieu. Op al deze terreinen wordt steeds meer gevraagd van gemeenten. De gemeenten in de regio Peel en Maas hebben elkaar daarom steeds harder nodig. Hoewel de samenwerking resultaten oplevert, is het ook ingewikkeld. Voor elk onderwerp is apart overleg nodig.


4. Wat zijn de voor en nadelen van meer samenwerking?

Elk van de drie keuzes heeft voor- en nadelen, zoals:

Model A: vier samenwerkende gemeenten. Voordelen: gemeente en gemeenschap staan dicht bij elkaar met korte lijnen en maatwerk (54 raadsleden op 42.527 inwoners). De gemeente richt haar opgaven voor een groot deel zelf in. Nadelen: kleine/kwetsbare organisaties, minder sterke gesprekspartner voor anderen.

Model B: samenvoegen ambtelijke organisaties. Voordelen: bestuur blijft dicht bij de burger, sterke ambtelijke organisatie, sterkere gesprekspartner voor anderen. Nadelen: 4 kapiteins (gemeenteraden) op een schip, veel overleg nodig.

Model C: fusie. Voordelen: sterke ambtelijke organisatie en sterk bestuur ten opzichte toekomstige taken en de regio. Nadelen: gemeenten worden opgeheven waardoor bestuur verder van de burger staat (27 raadsleden op 42.527 inwoners). De eigen keuzes bij het vervullen van opgaven vervallen .


5. Hoe worden de burger bij de discussie betrokken?

De gemeenteraden vinden het zeer belangrijk dat de burgers hun stem kunnen laten horen. Daarvoor zijn in juni al burgeravonden georganiseerd. In september is er weer een ronde van burgeravonden.


6. Blijven de voorzieningen in ons dorp gehandhaafd?

De gemeenteraden vinden de dienstverlening aan de burger, de woon- en leefomgeving van de burger en de plaatselijke eigenheid heel belangrijk. Of dat ook betekent dat alle voorzieningen blijven gehandhaafd, hangt af van de keuzes die de raden gaan maken na 2 oktober.


7. Op welke manieren kan ik verdere informatie over deze samenwerking vinden?

De vier gemeenten hebben op de website een knop geplaatst over samenwerking Peel en Maas. Daarachter zitten speciale informatiepaginas en kunt u vragen stellen. Ook komt er een nieuwsbrief en wordt er op de gemeentelijke infopaginas in de weekbladen regelmatig aandacht besteed aan dit onderwerp.

10-9-2007 16:06