Dienstenbond CNV

Nieuws

15 oktober 2007

Enquête onder personeel Witteveen Mode stemt somber

De uitslag van de enquête die CNV Dienstenbond gehouden heeft onder het personeel van Witteveen Mode BV is bekend. Deze uitslag stemt CNV Dienstenbond somber. Slechte communicatie, de overdreven flexibiliteit die van medewerkers wordt gevraagd en de weinige waardering die men krijgt spelen het personeel parten. CNV Dienstenbond zal proberen met de directie van Witteveen Mode in gesprek te gaan over de uitslag, om zo verbeteringen te bewerkstelligen.

CNV Dienstenbond is tevreden over de vele binnengekomen reacties. Blijkbaar leeft het onderwerp arbeidsomstandigheden enorm bij het personeel. De uitkomsten stemmen echter minder tevreden. Plezier in het werk heeft men vooral door de onderlinge contacten tussen collegas en het contact met klanten, maar er is veel kritiek op de organisatie. Maar liefst 76.6% van de werknemers is ontevreden over de waardering die men krijgt vanuit het modebedrijf. Verder vindt 78% van de werknemers dat er niet helder en open gecommuniceerd wordt. De communicatie bestaat vooral uit eenrichtingsverkeer en is negatief van toon. Schouderklopjes worden te weinig gegeven en beoordelings- en functioneringsgesprekken vinden niet plaats.

Overdreven flexibiliteit
De overdreven flexibiliteit die van medewerkers wordt gevraagd is een ander groot probleem. Medewerkers die bijvoorbeeld 12 uur per week werken, worden wel geacht voor die uren de hele week beschikbaar te zijn. Ben je dat niet, en wil je een dag niet ingeroosterd worden dan kost dit vakantie-uren. Ongeacht het feit of in diezelfde week het aantal contracturen door de medewerker reeds is gewerkt. Het oordeel is duidelijk: 98.3% van de medewerkers vindt dit onterecht. Zeggenschap over het eigen werkrooster en het opnemen van vakantie-uren is in het geding. Zo vindt 94.5% van de werknemers het onterecht dat de toeslagen voor het werken op zondagen niet meer worden uitbetaald. Deze worden in tijd verrekend in een flexurensaldo, waardoor Witteveen Mode een extra middel heeft om het personeel flexibel in te zetten.

Gesprek met directie
Met de uitslagen van de enquête in de hand wil CNV Dienstenbond een gesprek aangaan met de directie van Witteveen Mode. Naast communicatie en flexibiliteit wil CNV Dienstenbond daarbij ook spreken over de kledingregeling. Het verplicht dragen van de Witteveen-collectie tegen een bescheiden korting vindt CNV Dienstenbond niet passen. CNV Dienstenbond hoopt in een gesprek met de directie aandacht te krijgen binnen het bedrijf voor de genoemde punten. Doel is daarbij om het plezier in het werk voor de medewerkers van Witteveen Mode te vergroten.

Kijk verder onder Nieuws/Handel naar de nieuwsbrief die naar onze leden verzonden is.