Dienstenbond CNV

Nieuws

15 oktober 2007

Zet De Diepvriesman cao in de koelkast?

Afgelopen week heeft CNV Dienstenbond, zowel aangetekend als regulier, een brief verstuurd aan de directie van De Diepvriesman, een leverancier van diepvriesproducten aan huis. Dit om nogmaals aandacht te vragen voor het feit dat de cao Levensmiddelenbedrijf van toepassing is verklaard voor het personeel van De Diepvriesman en dat de werkgever geacht wordt deze na te leven. Werknemers hebben nog steeds niet te horen gekregen in welke functiegroep en salarisgroep ze zijn ingedeeld.

De VAD (Verordening Arbeidsvoorwaarden Detailhandel) is in juli 2004 vervallen. Dit was een bindende regeling voor detailhandelbranches die niet onder een cao vielen. Vanaf die tijd zitten werknemers bij De Diepvriesman in onduidelijkheid over hun arbeidsrechtelijke positie. Vanuit CNV Dienstenbond is hier herhaaldelijk aandacht voor gevraagd. Tot op heden heeft de werkgever hierop geen actie ondernomen.

Naleving cao
Naast het salaris en de functiegroep zijn er meer zaken die niet goed verlopen en waar duidelijkheid over gegeven moet worden. De cao Levensmiddelenbedrijf is leidend en zal moeten worden toegepast, ook binnen De Diepvriesman. Uitgangspunt is dat werknemers er niet op achteruit mogen gaan door de naleving van de cao. De salarisverhoging van januari 2007, zoals is afgesproken in de cao, moet dan wel worden uitbetaald.

Reactie werkgever
In de brief is aangegeven dat werkgever een laatste kans krijgt om een inhoudelijke reactie te geven op de brief en CNV Dienstenbond uit te nodigen voor een overleg over eerdergenoemde zaken. Mocht er binnen veertien dagen geen reactie komen van werkgever dan wordt de kwestie uit handen gegeven aan de juridische afdeling.

Maar ook is het de vraag in hoeverre werknemers bereid zijn om mee te werken aan het op een andere manier aandacht vragen voor deze zaak. Immers, als werknemers bereid zijn hierbij zelf een steentje bij te dragen, kan dit een extra effect hebben op de bereidheid van werkgever.

Kijk verder onder Nieuws/Handel naar de nieuwsbrief die naar onze leden is verstuurd.