Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Valys: spoedoverleg in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft op donderdag 11 oktober een spoeddebat gehouden naar aanleiding van de uitzending van Tros Radar. Het debat was aangevraagd door SP en PvdV. De CG-Raad is blij met de politieke aandacht voor Valys.

Op maandag 8 oktober heeft de CG-Raad meegewerkt aan de uitzending over Valys van TROS Radar (zie: www.cg-raad.nl/valys/20071009.html). Deze uitzending is een van de oorzaken dat de Tweede Kamer op een spoeddebat over de stand van zaken rond Valys heeft gevoerd.

Debat 11 oktober

Het ministerie van VWS en Connexxion hebben duidelijk de opdracht gekregen om meer verbeteringen door te voeren. De staatssecretaris heeft aangegeven dat de kwaliteit nog verder omhoog moet. In december stuurt zij opnieuw een brief aan de Kamer met daarin de stand van zaken.

De CG-Raad juicht het toe dat ook de Tweede Kamer kritisch kijkt naar de kwaliteit van het Valys-vervoer. Dit geeft extra druk op Connexxion en het ministerie van VWS om de kwaliteit van het vervoer snel beter te krijgen. Daarnaast vindt de CG-Raad het positief dat Kamerleden van mening zijn dat het openbaar vervoer sneller toegankelijk moet worden. Staatssecretaris Bussemaker van VWS heeft beloofd de bewindspersonen van Verkeer en Waterstaat hierop aan te spreken.

Maatregelen

De CG-Raad is vanaf april bezig om de problemen met het Valys-vervoer door Connexxion opgelost te krijgen. Honderden meldingen zijn de afgelopen maanden binnengekomen via het speciale e-mailadres valys@cg-raad.nl en het meldpunt van de CG-Raad. De meldingen zijn besproken met Connexxion en het ministerie van VWS. Connexxion heeft samen met de CG-Raad een pakket met verbetermaatregelen opgesteld in opdracht van VWS. De staatssecretaris overweegt maatregelen tegen Connexxion als de problemen op korte termijn niet voldoende zijn opgelost. Het kan dan gaan om een boete aan Connexxion of het opzeggen van het contract. Het is niet waarschijnlijk dat dit zal gebeuren, maar deze uitspraak van de staatssecretaris geeft aan dat er serieus naar de klachten gekeken wordt.

Opheffen kilometerlimiet

De CG-Raad is en blijft een groot tegenstander van de kilometerlimiet in Valys. De staatssecretaris heeft opnieuw duidelijk aangegeven dat de kilometerlimiet niet wordt opgeheven. Dit heeft te maken met de huidige aanbesteding en het contract met Connexxion. Deze afspraken kunnen niet zomaar worden veranderd. Er lijkt om die reden op dit moment helaas geen politieke meerderheid voor het opheffen van de kilometerlimiet te zijn.

Meer weten over het spoeddebat?

De Kamerleden hebben meerdere moties ingediend. Op dinsdag 16 oktober stemt de Tweede Kamer over deze moties.
Lees verder over het debat op de site van de Tweede Kamer. U kunt de reactie van staatssecretaris Bussemaker hier lezen.

(Geplaatst: 15 oktober 2007)

---