Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Persberichten St Jansdal

Certificaat medische technologie (15-10-2007)

De Nederlandse organisatie voor Toegepast- Natuurwetenschappelijk Onderzoek, afgekort TNO, heeft aan ziekenhuis St Jansdal een certificaat uitgereikt met betrekking tot de kwaliteit van de medische technologie. Het gaat om het zogenaamde QMT(TM) certificaat, wat staat voor Quality of Medical Technology. Het betekent een belangrijke stap in de kwaliteitsborging van medische technologie.

Het certificaat vraagt van het ziekenhuis procedures en afspraken te maken over aanschaf, introductie, gebruik, storing en onderhoud. Het stelt ook eisen aan de kwaliteit van de technologie zelf. De eerste technologie die op orde is gebracht is de infuustechnologie.

De afgelopen periode is er hard gewerkt. Onderlinge, interne samenwerkingen zijn vastgelegd in de vorm van een dienstverleningsovereenkomst en alle gebruikers van nieuwe infuuspompen zijn getraind in het gebruik. Op beleidsniveau is een Toetsingscommissie opgericht. Zij houden de kwaliteitsborging van de medische technologie in de gaten en ondernemen waar nodig actie.

De uitreiking van het certificaat is direct een start voor het vervolg. Het St Jansdal heeft namelijk besloten om alle hoogrisico technologieën in kaart te brengen. Dat betekent dat werkwijzen worden afgesproken voor het opstellen van eisen en risicoanalyses, maar het betekent ook trainingen voor gebruikers. Hierdoor wordt de inzet van medische technologie nog veiliger, efficiënter en plezieriger. St Jansdal is een van de zeven ziekenhuizen die is opgenomen, als ziekenhuis met een CMT(TM) certificaat, op de site van TNO www.tno.nl. De heer Cieremans, directeur van TNO-certification, overhandigt aan Marij Bontemps, voorzitter Raad van Bestuur, het kwaliteitscertificaat.

---