Partij van de Arbeid

Den Haag, 15 oktober 2007

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Justitie

met betrekking tot taakstraffen bij onder andere zedenmisdrijven


1) Hebt u kennisgenomen van het programma Zembla en kent u het bericht in Trouw van 15-10 jl. (p. 4) "Misdrijven vaak ten onrechte bestraft met taak"? (1


2) Is het correct dat rechters "regelmatig taakstraffen {opleggen} bij misdrijven die daarvoor volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie helemaal niet voor in aanmerking komen"? Zo ja, in hoeveel van die gevallen betreft het zedendelicten? Zo nee, waarom niet?


3) In hoeveel gevallen krijgen plegers van zedendelicten alleen een taakstraf opgelegd? In hoeveel gevallen krijgen deze plegers meer dan een keer een taakstraf opgelegd? Bent u bereid een onderzoek hiernaar in te stellen?


4) Deelt u de mening dat het vooral voor slachtoffers van zedendelicten vaak moeilijk te begrijpen is waarom de dader er met een taakstraf bestraft is? Zo ja, bent u dan van mening dat de uitleg van het vonnis in die gevallen beter moet of bent u van mening dat er in het geval van een zedendelict terughoudend met taakstraffen zou moeten worden omgegaan? Zo nee, waarom niet?


5) Kunnen deze vragen vóór het Algemeen Overleg (op 31-10) over zedelijksheidswetgeving c.a. worden beantwoord?

(1. Tv-programma Zembla d.d. 14 oktober jl.,