Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht (3 okt 2007) Verheerlijking van de Gouden Eeuw - A.A. Kok en de grachtengordel

De grachtengordel van Amsterdam; bezongen in liederen, bezocht door drommen toeristen, kandidaat voor de Werelderfgoedlijst en het uithangbord van Amsterdam. Een prachtige herinnering aan de tijd van de glorieuze Gouden Eeuw. Maar is dat wel zo? Wat weinig mensen weten, is dat een deel van deze geroemde grachtengordel niet het gekoesterde overblijfsel is uit onze fameuze Gouden Eeuw. De grachtengordel die wij kennen is deels een zorgvuldig geconstrueerd stilleven. Architect A.A. Kok en zijn zoon IJsbrand creëerden dit beeld aan het begin van de 20^e eeuw.

Voor en na
Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) toont vanaf zaterdag 13 oktober in Zaal 2 een kleine selectie van de omvangrijke verzameling foto's die voor en na de restauratie van de grachtengordel gemaakt zijn. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) toont vanaf zaterdag 13 oktober in Zaal 2 een kleine selectie van de omvangrijke verzameling foto's die voor en na de restauratie van de grachtengordel gemaakt zijn.

Make-over
Vader en zoon Kok pakten hun restauratie grondig aan. Ze gaven panden klok- en trapgevels, voegden nieuwe stoepen toe en vervingen grote ramen door vensters met kleine ruitjes. Deze 'make-overs' zijn in opdracht van Kok allemaal gefotografeerd. Door Kok de opdracht te geven de grachtengordel te restaureren, heeft Amsterdam al begin 20^e eeuw stedenbouw en architectuur ingezet als propaganda voor de eigen stad. Citymarketing avant la lettre.

Monumentenbeleid
De aanpak van Kok is nog steeds voelbaar in het Amsterdamse monumentenbeleid van vandaag. Anno 2007 wordt de binnenstad van Amsterdam gerestaureerd naar het ideaalbeeld uit de 17e eeuw, want dit beeld is al decennia lang een van de meest lucratieve elementen van de Amsterdamse citymarketing. Kok maakte duidelijk dat het mooier maken van gebouwen een ware 'cash cow' voor een stad kan opleveren.

De wandtentoonstelling 'Verheerlijking van de Gouden Eeuw' is te bezoeken van 13 oktober 2007 t/m 18 februari 2008 in Zaal 2 van het NAi. In deze zaal is ook de vaste opstelling GeWoon Architectuur te zien.