Overheid, bedrijven en scholen starten actie tegen zwerfafval

15/10/2007 14:11



VNG



Overheid, bedrijven en scholen starten actie tegen zwerfafval

Met een mini-les en een opruimactie op de Haagse Anne Frankschool markeerden minister Jacqueline Cramer (VROM), Annemarie Jorritsma (namens de VNG) en Arie Kraaijeveld (namens het bedrijfsleven) maandagmorgen de start van het Impulsprogramma Zwerfafval.

Miljoenen Nederlanders ergeren zich mateloos aan zwerfafval. Geen wonder: rondslingerende rommel verslechtert onze directe leefomgeving, vergroot ons gevoel van onveiligheid, vervuilt het milieu en brengt de verkeersveiligheid in gevaar. Hoog tijd voor een nationaal zwerfafvaloffensief

Impulsprogramma zwerfafval
Doel van het impulsprogramma, dat loopt tot eind 2009: een schonere openbare ruimte. Het impulsprogramma zwerfafval kent drie speerpunten:


1. het beïnvloeden van consumentengedrag

2. handhaving van regelgeving over zwerfafval

3. innovaties door producenten

Schoonste schoolplein
Tijdens de kick-off meeting op de Anne Frank school reikte minister Cramer aan drie leerlingen van groep 8 een prijs uit voor het beste idee voor de aanpak van zwerfafval. Deze prijsuitreiking vormt de aanzet voor een landelijke prijsvraag voor basisscholen: wie heeft het beste idee voor 'het schoonste schoolplein'?

Het impulsprogramma is het product van een unieke samenwerking tussen het ministerie van VROM, de VNG en het bedrijfsleven. Maar VROM, VNG en het bedrijfsleven kunnen dit niet alleen. Met het impulsprogramma sporen zij bedrijfsleven, gemeenten en andere betrokkenen aan om ook hun verantwoordelijkheid te nemen. De komende twee jaar staan er veel acties op stapel. Bijvoorbeeld het verstrekken van lespakketten aan scholen en het verbeteren van voorzieningen op parkeerplaatsen. En daarnaast het verlenen van subsidies voor innovatieve ideeën om zwerfafval aan te pakken en communicatiecampagnes om mensen van het probleem bewust te maken. Voor meer informatie over het Impulsprogramma Zwerfafval kunt u kijken op: www.samenwerkenaaneenschonernederland.nl








Vereniging Nederlandse Gemeenten