Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


moeten verder kijken dan hun eigen leden

Sportverenigingen moeten verder kijken dan hun eigen leden

Nieuwsbericht, 15 oktober 2007
Sportleraar deelt linten uit

Sportverenigingen moeten over vier jaar sterk genoeg zijn om zich, naast hun eigen leden, ook te richten op het onderwijs, de naschoolse opvang, de wijk en kwetsbare doelgroepen die verhoudingsgewijs minder sporten.

Dat schrijft staatssecretaris Bussemaker in de beleidsbrief `De kracht van sport.' In 2008 stelt de regering 10 miljoen euro extra beschikbaar. In 2009 verhoogt ze dat bedrag tot 20 miljoen euro.

Verenigingen in de maatschappij

De versterking van de sportverenigingen moet ervoor zorgen dat de verenigingen hun maatschappelijke functie beter kunnen vervullen. Bijvoorbeeld door het inzetten van sport voor het onderwijs, de naschoolse opvang en de wijk. Ook wil Bussemaker het aantal brede scholen met sportaanbod in het basis- en voortgezet onderwijs uitbreiden zodat alle leerlingen dagelijks kunnen sporten.

Gehandicapten

Verder wil Bussemaker mensen met een handicap meer aan het sporten krijgen. Deze groep sport verhoudingsgewijs nog steeds minder dan gezonde mensen. Door meer te sporten moeten gehandicapten gezonder worden en beter integreren in de maatschappij.

Talenten

Met de intensivering en uitbreiding van het topsportprogramma wil de staatssecretaris het aantal Nederlandse talenten - met en zonder handicap - met uitzicht op de top laten groeien. In 2011 moet ons land 20 procent meer talenten leveren ten opzichte van 2007.