Politie Midden- en West Brabant

Verdachte aangehouden na huiselijk geweld

SPRUNDEL: De politie heeft vannacht omstreeks 02.30 uur in zijn woning in St. Willebrord een 42-jarige man aangehouden die eerder vannacht in Sprundel zijn 70-jarige moeder en zijn 48-jarige broer zou hebben bedreigd en mishandeld. De verdachte is ingesloten.

Het slachtoffer, een 70-jarige vrouw uit Sprundel verklaart dat omstreeks 00.15 uur haar 42-jarige zoon de woning binnen kwam. Het slachtoffer woont daar met haar 48-jarige andere zoon. De verdachte liep de kamer van zijn broer binnen en gooide een beeld en een fruitschaal kapot. Ook trok hij de spiegel van de wastafel naar beneden. Vervolgens pakte de verdachte een aardappelschilmesje waarmee hij zijn moeder en zijn broer bedreigde. Ook trok hij aan haar haren en kneep even haar keel dicht. Hij eiste geld van zijn moeder. Zijn broer die uit bed gesprongen was, wist hem vast te pakken. De verdachte rukte zich toen los en verliet daarna de woning. Hij zou haar in de afgelopen weken al eerder bedreigd hebben. De Chef van dienst van de politie heeft vervolgens besloten om de verdachte aan te houden op zijn woonadres in St. Willebrord. De politie stelt een nader onderzoek in. Slachtofferhulp is in kennis gesteld.

Polen aangehouden met gasdrukpistool

WERNHOUT: Een alerte getuige heeft de politie zondagavond op het spoor gezet van twee Poolse mannen (21 en 26 jaar) die op de Bijltjesstraat met een gasdrukpistool op een verkeersbord hebben geschoten. De verdachten zijn aangehouden en ingesloten.

De politie kreeg zondagavond omstreeks 22.20 uur een melding dat op de Bijltjesstraat een auto stond met Pools kenteken. Een van de inzittenden van deze auto zou geschoten hebben met een vuurwapen. De agenten troffen inderdaad een dergelijke auto aan. Zij sommeerden de twee inzittenden uit te stappen. De dienders zagen vervolgens een vuurwapen onder de stoel van de bestuurder liggen. Het bleek te gaan om een doorgeladen gasdrukpistool. In het verkeersbord bleek inslag te zitten, kennelijk afkomstig van het aangetroffen pistool. Een van de verdachten had in zijn kleding een doosje met circa 500 patronen, bestemd voor het aangetroffen wapen. De verdachten zijn ingesloten en worden vandaag verhoord.

Twee automobilisten gepakt voor rijden onder invloed

BREDA: De politie heeft vannacht omstreeks 01.00 uur op de Oosterstraat een 26-jarige man uit Hoogstraten (B) aangehouden die zijn auto bestuurde terwijl hij onder invloed van alcohol verkeerde. Hij blies 380 ugl, terwijl 220 ugl is toegestaan. De bestuurder verklaarde zelf dat hij gedurende de avond tien kleine glazen bier had gedronken.

BREDA: Zondagavond is op de Groenedijk een 35-jarige man uit Terheijden betrapt op het rijden onder invloed. De automobilist blies 385 ugl. Hij verklaarde 3 of 4 flesjes bier gedronken te hebben, voordat hij als bestuurder in zijn auto was gestapt.

Drie arrestaties na opstootje in uitgaanscentrum

BREDA: De politie heeft zondagavond op de openbare weg Achter de Lange Stallen drie verdachten (16,16 en 44 jaar) uit Breda aangehouden vanwege hun vermoedelijke betrokkenheid bij een vechtpartij die kort daarvoor had plaats gevonden op de Vismarktstraat.

Daarbij was een 18-jarige jongeman uit Teteringen in zijn gezicht geslagen. Door de harde klap was hij knock out gegaan zoals hij het zelf in zijn aangifte beschrijft. De aanleiding tot de vechtpartij zou zijn geweest dat een vriend van het slachtoffer bij een vrouw die tot de groep van de verdachten behoorde een boer in haar gezicht had gelaten. Zij zei daarop tegen hem dat als hij niet tegen drank kon, dit dat ook niet moest innemen. Er ontstond daarop een dreigende sfeer tussen het groepje van het latere slachtoffer en de familie waartoe de drie verdachten behoren. Dit liep uit op een vechtpartij. De politie arresteerde later op aanwijzing van het slachtoffer en diens vriend die ook geslagen was maar later geen aangifte meer wilde doen de drie verdachten. De 44-jarige verdachte is de vader van één van de andere aangehouden verdachten. Hij verklaarde dat hij zijn zoon te hulp was gekomen en hem had willen ontzetten. Zijn zoon werd na verhoor in vrijheid gesteld. De overige twee verdachten werden in verzekering gesteld.

Politie onderzoekt reeks woninginbraken in Breda

BREDA: De politie heeft vanaf vrijdagavond tot vanmorgen maar liefst 15 woninginbraken opgenomen in Breda. De buit bestond veelal uit laptops, geld en plasma- en LCD televisies. Ook werd op een adres aan de Raaimoeren werd niet alleen een televisie en een cello maar ook de auto gestolen met de sleutels die men bij de inbraak had gevonden. Ook bij een inbraak in een woning aan de Ambachtenlaan werd een auto buit gemaakt.

Met name in Breda Noord, Haagse Beemden, Princenhage en Tuinzigt werden inbraken genoteerd. In veel gevallen werd een raam geforceerd. Ook werd middels inklimming, de Bulgaarse methode en door middel van insluiping ingebroken. Het gaat om adressen aan de Cijnsbroek, Raaimoeren, Honderdbunder, Izegemstraat (2), Ambachtenaan (2), Weerijssingel. Flierstraat (2) Harelbekestraat, Schouwslagen, Meidoornstraat, Tuinbouwlaan en Vlaanderenstraat. De politie heeft van de gedupeerde eigenaren een aangifte opgenomen. Daar waar mogelijk wordt een sporenonderzoek ingesteld. De politie onderzoekt of en zo ja welk verband er is tussen de verschillende inbraken.

Een personenauto die in de nacht van zaterdag op zondag werd gestolen bij een woninginbraak aan de Raaimoeren is zondagochtend aangetroffen. De politie kreeg een melding van een auto te water waarna zij de auto zonder inzittenden aantrof in het water van de Randoord. De dader heeft het slot van de voordeur geforceerd waarna zij de woning konden binnenkomen. De eigenaar van de auto lag in de woning te slapen maar heeft niets gehoord. s Ochtend kwam zij tot de ontdekking, dat er was ingebroken. Naast haar auto is ook een televisie en een geldbedrag meegenomen. De auto is uit het water gehaald. De technische recherche stelt een sporenonderzoek in.

De nacht van zondag op maandag werd tussen 18.30 en 01.30 uur ingebroken in een woning aan de Ambachtenlaan. De dieven hebben boven een raam van een slaapkamer verbroken. Hier was men via het plat dak en een trap bijgekomen. De inbrekers hebben binnen de sleutels van de auto gevonden en deze vervolgens gestolen. Het gaat om een witte Volkswagen Caddy voorzien van het kenteken 27-BR-GJ. Ook werd een TV en een laptop meegenomen.

Preventie
Enkele voorbeelden van organisatorische maatregelen om woninginbraken te voorkomen zijn:

* Sluit ramen en deuren goed af. Ook als u maar even weggaat. Gebruik de aangebrachte sloten op de juiste wijze. Alleen een deur dichttrekken is niet voldoende. Verwijder de sleutel uit het slot.
* Doe aan waardeberging. Laat vooral tijdens de feestdagen goederen niet voor het grijpen liggen. Denk bijvoorbeeld aan sieraden, cheques, paspoorten, e.d.

* Indien u veel kostbare kleine goederen heeft is het aanschaffen van een kluis aan overweging waard.

* Etaleer uw goederen niet te veel. Indien uw kostbare goederen vanaf de straat te zien zijn is de kans dat een inbreker langskomt groter.

* Zorg voor orde om het huis. Laat gereedschap, ladders, e.d. niet onbeheerd in de tuin liggen.

* Snoei groen rond woning zodat een inbreker gezien kan worden.
* Berg contactsleutels van uw personenauto en bijbehorende papieren goed op.

* Plaats verlichting aan de buitenzijde met een schemerschakelaar of bewegingsdetectie.

* Maak afspraken met buren over oplettendheid en geef door wanneer u weg bent!
BEL DIRECT BIJ ONRAAD OF VERDACHTE SITUATIES DE POLITIE

* Gebruik bij afwezigheid een babyfoon zodat uw buren op uw woning kunnen passen.

* Geef uw woning een bewoonde indruk. Laat 's avonds zoveel verlichting branden als u normaliter doet. Laat desnoods radio of televisie aan.

* Registreer en merk uw goederen (postcode en huisnummer)
* Fotografeer antiek, sieraden en kunst.

Dit is slechts een greep uit de maatregelen, die u kunt treffen om de strijd tegen de woninginbreker aan te gaan.

Auteur: Willem van Hooijdonk