Ingezonden persbericht


persinformatie

Derde kwartaal brengt 12% omzetverbetering voor bloemenveilingen

In het derde kwartaal van dit jaar is de omzet van de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland met 11,9% gestegen ten opzichte van vorig jaar. De omzet steeg naar een totaal van 861 miljoen euro. De aanvoer daalde met 0,2% naar een kleine 2,7 miljard stuks. De gemiddelde prijs steeg met 3 cent naar 32 cent. Door het wisselende weer bleef de vraag naar sierteeltproducten over het gehele kwartaal gezien beter dan een jaar eerder. Toen nog kende juli een zeer warme periode, was augustus nat en somber en beleefde men in september de warmste maand sinds 300 jaar. Dit jaar was in deze drie maanden sprake van een constant wisselvallig weertype. Hierdoor bleef er vraag naar sierteeltproducten. Omdat een warme periode in juli van dit jaar uitbleef steeg de omzet met maar liefst 43,7%. In augustus daalde de omzet met 1,3% om in september weer met 5,5% toe te nemen. In de eerste 9 maanden van dit jaar behaalden de bloemenveilingen een omzet van 3,2 miljard euro. Een stijging van 6,2%. De aanvoer daalde met 0,8% tot 9,9 miljard stuks. De gemiddelde prijs steeg 2 cent tot 33 cent. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De omzet van snijbloemen liet een groei zien van 12,3% ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. De omzet kwam uit op 528 miljoen euro. De aanvoer daalde met een oe procent tot net onder de 2,5 miljard stelen. De gemiddelde prijs lag 2 cent hoger. Gemiddeld werd 22 cent betaald.
. Rosa behaalde een omzetverbetering van 15,8% ten opzichte van vorig jaar. De aanvoer daalde met 1,6%. De gemiddelde prijs steeg met 3 cent tot 23 cent gemiddeld. Naast de stevige daling van de aanvoer van kleinbloemige soorten daalde ook de aanvoer van grootbloemige soorten uit Nederland (-7,8%). De sterke stijging (+28,9%) van de uit het buitenland aangevoerde grootbloemige rozen maakte deze afname niet goed. Voor alle productgroepen steeg echter de gemiddelde prijs. De Nederlandse tros-rozen behaalde het afgelopen kwartaal zelfs erg goede omzetresultaten (+20,6%).
. Gerbera kende een betere omzet dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Bij een stabiele gemiddelde prijs van 14 cent steeg de omzet met 18,6% tot bijna 31 miljoen euro. De ruimere aanvoer van 13,3% bleek met het wisselvallige weer beter verkoopbaar dan een jaar eerder. Toen was er met name tijdens de warme periode zo nu en dan sprake van een relatief hoog percentage doordraai. Zowel de aanvoer van mini- (+14,9%) als van grootbloemige(7,4%) Gerbera nam toe.
. Ook de geplozen chrysant deed het in het afgelopen kwartaal uitstekend. De als maar toenemende aanvoer (+31,1%) door areaaluitbreiding kon de markt goed opvangen. De prijs daalde slechts 1 cent van 33 cent naar 32 cent gemiddeld.
. Een sterke afname van de aanvoer werd geconstateerd bij Eustoma. Hiervan daalde de aanvoer met 11%. Door deze afname werden de 36 miljoen stelen voor een betere prijs verkocht dan vorig jaar in dezelfde periode. Dit product wisselde van eigenaar voor 32 cent. Een toename van 7 cent. Hierdoor steeg de omzet alsnog met 14,3%. Met name werd de aanvoerdaling veroorzaakt door een afname van gevuldbloemige types (-26,8%). Maar ook de enkelbloemige typen daalde in aanvoer (-1%).

Kamerplanten
De omzet van kamerplanten bedroeg een kleine 287 miljoen euro. Dit betekende een stijging van de omzet met 11,5%. Deze omzetstijging werd gerealiseerd door zowel een toename van de aanvoer als een verbetering van de gemiddelde prijzen. De aanvoer bedroeg 188 miljoen planten. Voor de verhandelde producten werd E1,54 afgerekend. Dit was 8 cent meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar.
. Kalanchoe is één van de producten die het dit afgelopen kwartaal goed heeft gedaan. Dit is althans zo wanneer naar de gemiddelde prijs wordt gekeken. Deze steeg met 6 cent naar 71 cent gemiddeld. Ook de aanvoer nam toe. Er werden 1,9% meer producten aangeboden. De markt kon dit aantal goed verhandelen. De omzet groeide aan tot bijna 12 miljoen euro. Een stijging van 16,6%.
. Ondanks dat de omzet van Anthurium met 6,5% kon toenemen kunnen de kwekers niet geheel tevreden zijn over de ontwikkelingen bij Anthurium in de laatste 3 maanden. De aanvoer nam toe met 18,3% waardoor de gemiddelde prijs moest inleveren. De planten werden voor E3,43 verhandeld. In 2006 was dit nog E3,81.
. De potroos kende door het wisselvallige weer een goed derde kwartaal. De aanvoer nam toe met 9,1%. Ook de gemiddelde prijs verbeterde. Er werd 85 cent betaald tegen 77 cent een jaar eerder. Door deze twee factoren nam de omzet met 23% toe tot een kleine 7 miljoen euro. Areaaluitbreiding, assortimentsverbeteringen en aanvoertoename in de wat grotere potmaten waren facetten die meespeelden in dit marktbeeld.
. De mindere aanvoer van Spathipyllum van 14% zorgde er voor dat dit product één van de twee producten uit de top 10 was die een lagere omzet behaalde dan een jaar eerder. De prijs nam wel toe met 10 cent gemiddeld maar dit was onvoldoende om de totaal omzet te verbeteren (-3,3%). Met name de kleinere potmaten werden minder afgezet.

Tuinplanten
De omzet van kamerplanten bedroeg in het afgelopen kwartaal bijna 46 miljoen euro. Dit was een toename van 9,1% ten opzichte van een jaar eerder. De aanvoer daalde met 1,4% tot ruim 55 miljoen planten. De prijs steeg met 7 cent tot 84 cent gemiddeld.
. Buxus was het grootste product qua omzet de afgelopen drie maanden. Maar of dat zo blijft is de vraag. Dit product liet namelijk een aanvoerafname zien van ruim 22%. De gemiddelde prijs steeg wel met 18 cent waardoor de omzetafname nog enigszins binnen de perken bleef (-7,8%). Veel aanvoerders hebben momenteel last van een ziekte in Buxus. Hierdoor wordt de aanvoer negatief beïnvloed.