Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over `het niet ingrijpen van de politie bij een marteling'

15 oktober 2007

Antwoorden op vragen van de leden De Wit en Van Raak (beiden SP) over `het niet ingrijpen van de politie bij een marteling' (ingezonden op 6 september 2007)


1. Vraag Is het waar dat bij de politie bekend was dat de vrouw die in een kelder door haar ex-vriend werd gegijzeld eerder het slachtoffer was van ernstig huiselijk geweld? 1) Is dit gegeven op adequate wijze geregistreerd en zo nodig direct beschikbaar om een juiste beoordeling van de ernst van de situatie te maken? Vormt deze omstandigheid normaal gesproken aanleiding extra alert te reageren op een melding van een nieuwe dreiging?


1) `Agenten negeren weer marteling', Telegraaf, 4 september 2007


1. Antwoord Zie het antwoord op vraag 2 van het lid De Roon. Op 22 juli 2007 waren bij de politie Limburg-Zuid op naam van het slachtoffer drie meldingen betreffende huiselijk geweld bekend. Slechts de laatste daarvan betrof de ex-vriend van het slachtoffer; hij had de betreffende vrouw een klap tegen het hoofd gegeven. De twee andere aangiftes zijn door het slachtoffer later weer ingetrokken. De melding dat de betreffende vrouw eerder het slachtoffer was van huiselijk geweld is op een duidelijke wijze geregistreerd in het bedrijfsprocessensysteem van het politiekorps. Dit systeem is voor alle operationele medewerkers van het politiekorps rechtstreeks raadpleegbaar vanuit iedere politievestiging. Inzake huiselijk geweld worden door het korps Limburg-Zuid de landelijk gemaakte afspraken gevolgd.

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid De Roon (PVV), ingezonden 5 september 2007 (vraagnummer 2060724580)
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties