Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief 18 september 2007 Ons kenmerk IZ/IA/2007/33428 Datum 15 oktober 2007 Onderwerp Opzegging deel VI van de Europese Code

Naar aanleiding van het verzoek van de FNV van 9 juli jongstleden om overleg over de opzegging van Deel VI van de Europese Code inzake sociale zekerheid en de bekrachtiging van de Europese Code inzake sociale zekerheid (Herziene) heeft op 22 augustus jongstleden op mijn ministerie een ambtelijk gesprek plaats gehad met vertegenwoordigers van de FNV.

Op verzoek van de FNV zijn de beweegredenen voor de opzegging van Deel VI, respectievelijk de bekrachtiging van de Herziene Code nader uiteengezet. Toegelicht is dat Nederland al geruime tijd de intentie heeft om de Herziene Code te bekrachtigen, omdat deze in het algemeen meer flexibiliteit biedt en daardoor beter aansluit bij de ontwikkelingen van het Nederlandse socialezekerheidsstelsel. De problematiek rondom de eigen bijdrage op grond van de AWBZ en de Zorgverzekeringswet was slechts het kristallisatiepunt, en niet de reden voor het besluit de Herziene Code daadwerkelijk te bekrachtigen. Aan de opzegging van Deel VI liggen uitsluitend overwegingen ten grondslag op het terrein van de wettelijke ziektekostenregelingen. Overwegingen ten aanzien van andere takken van verzekering zijn daarbij niet aan de orde geweest.

De FNV sprak voorts haar zorg uit over het feit dat de Herziene Code inzake sociale zekerheid pas in werking treedt als twee landen tot bekrachtiging zijn overgegaan. Na opzegging van Deel VI van de huidige Code dreigt daardoor, naar de mening van de FNV, een normatieve leemte te ontstaan in de bescherming van werknemers op het terrein van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Nederland blijft echter gebonden aan de verplichtingen die zijn neergelegd in het Verdrag betreffende de prestaties bij arbeidsongevallen en beroepsziekten, Trb. 1965, 16 (IAO-verdrag nr. 121). Dit verdrag bevat normen voor prestaties bij arbeidsongevallen en beroepsziekten op het terrein van ziektekosten, invaliditeit en overlijden. De regering heeft geen intentie dit verdrag op te zeggen.

Ons kenmerk IZ/IA/2007/33428

Bovendien organiseert mijn ministerie, samen met de Raad van Europa, een seminar om bekrachtiging van de Herziene Code door andere landen te promoten. Hiervoor is een tiental landen uitgenodigd. Deze landen hebben hetzij de Herziene Code ondertekend, hetzij in het verleden belangstelling laten blijken om de Herziene Code te bekrachtigen. Doel van het seminar is om ten minste één ander land te bewegen tot daadwerkelijke bekrachtiging van de Herziene Code, zodat deze zo spoedig mogelijk in werking treedt.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)


---