Veilig Amsterdam


Stadsdeel Zeeburg - Aanpak jongerenoverlast

cohen-met-straatcoaches


* Straatcoaches

* Stadsdeel Zeeburg

* Overlastgroepen

Kijk ook bij


* Website stadsdeel Zeeburg

15 oktober 2007

Stadsdeel Zeeburg zet een team van straatcoaches en gezinsbezoekers in om overlast van jeugdgroepen tegen te gaan. Medewerkers van het straatteam spreken jongeren op straat direct aan op hun gedrag. Vervolgens bezoeken medewerkers van een ander team de ouders van de overlastveroorzakers om afspraken te maken. Met deze nieuwe aanpak moet het aantal problematische groepen van jongeren in het stadsdeel flink worden teruggedrongen.

Achter de voordeur
Stadsdeelwethouder Fatima Elatik: "We moéten iets doen, stilzitten en toekijken is geen optie. Straatcoaches en huisbezoeken zijn effectieve instrumenten. Zij zitten namelijk qua aanpak precies tussen de hulpverlening en politie in. Hun aanpak is een werkzame combinatie van het aanpakken van raddraaiers op straat en het bieden van hulp aan gezinnen. Ik heb zelf vaak ouders van overlastgevende jongeren ontboden op het stadsdeelkantoor. Deze gesprekken waren goed, maar niet in alle gevallen voldoende. Ik ben blij dat deze persoonlijke aanpak nu een structureel vervolg krijgt, op straat, en achter de voordeur. Essentieel is dat ouders en kinderen na interventie dÃe hulp krijgen, die ze nodig hebben."

Altijd beschikbaar
De straatcoaches beginnen op 15 oktober 2007 in het stadsdeel en zijn zeven dagen per week 24 uur per dag beschikbaar. Ze fietsen in koppels door de wijk, zijn goed herkenbaar en richten zich op plekken waar de jongeren zich ophouden. Zij spreken jongeren aan op hun gedrag en maken met hen duidelijke afspraken over hoe zij zich op straat horen te gedragen. Het team houdt in de gaten of deze afspraken ook worden nagekomen. Gezinsbezoekers confronteren de ouders daarna met de problematiek van het kind. Zij worden verantwoordelijk gemaakt, en er worden afspraken vastgelegd in een contract. De teams richten zich vooral op de overlastjongeren die nu door de mazen van het (politie)net glippen.

Ouders werken mee
Het stadsdeelbestuur wil met deze maatregelen de overlast op straat fors terugdringen, en bovendien voorkomen dat een deel van deze jongeren verder afglijdt in de criminaliteit. Het bestuur denkt dat de ouders van de jongeren, net zo graag als het bestuur, willen dat het goed met hun kinderen gaat en dat zij zullen meewerken.

Succesvol
Het gedrag van de jongeren zal aanvankelijk onvoorspelbaar zijn nu zij consequent en frequent worden aangesproken op hun gedrag. Uit de praktijk is echter gebleken dat deze aanpak op de lange duur succesvol is, zoals in Slotervaart en Osdorp. Bewoners voelen zich veiliger en er komen minder meldingen van overlast binnen.