Veilig Amsterdam


Politie Amsterdam- Amstelland - Agenten gewond, verdachte overleden

15 oktober 2007

Zondag 14 oktober heeft zich een ernstig incident voorgedaan in het politiebureau aan het August Allebeplein, stadsdeel Slotervaart. Rond 12.00 uur verscheen er een man in het bureau, die vrijwel meteen over de balie sprong en met een mes begon in te steken op de dienstdoende vrouwelijke brigadier.

Hij raakte haar daarbij in de borst. Toen de agente haar belager trachtte te ontvluchten, rende de man haar achterna en stak haar nog twee keer in de rug. Een agent die haar te hulp schoot werd in zijn nek en schouder gestoken. De gewonde vrouwelijke collega trok daarop haar vuurwapen en schoot op de man die vervolgens overmeesterd en geboeid werd. Kort daarna overleed de man.

De politiemensen zijn gewond afgevoerd naar het ziekenhuis en verkeren buiten levensgevaar. De Rijksrecherche doet het onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Amsterdam.

Stadsdeelvoorzitter Marcouch heeft zijn afschuw geuit en zijn medeleven met de gewonde agenten. Hij was zondag kort na de gebeurtenis op het politiebureau en onderhield de hele dag nauw contact met de politie, de burgemeester, jongerenwerkers, straatcoaches, buurtvaders en vrouwenorganisaties. De stadsdeelvoorzitter informeerde verder sleutelfiguren uit de buurt zodat zij het feitelijke verhaal aan buurtbewoners konden vertellen.

Ook de imam van de moskee naast het politiebureau heeft zijn moskeebezoekers ingelicht over de gebeurtenis en de ouders gevraagd hun kinderen naar huis te halen: veel kleine kinderen zijn afgekomen op de plaats van het delict, die hermetisch is afgesloten.