Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nieuwe leden en vernieuwde werkwijze Gebiedsbestuur Geesteswetenschappen

15 oktober 2007

Om goed toegerust te zijn voor de opgaven die voortvloeien uit de NWO strategienota heeft het NWO-gebied Geesteswetenschappen drie aanpassingen aangebracht in de samenstelling en werkwijze van het gebiedsbestuur.

De nauwere verbinding tussen wetenschap en de samenleving, die voortvloeit uit de nieuwe NWO strategie, gaf aanleiding om te zoeken naar een manier om in de samenstelling van het Gebiedsbestuur Geesteswetenschappen meer interactie met en vertegenwoordiging van buiten de universitaire wereld te realiseren én tegelijkertijd voldoende wetenschappelijke expertise in het bestuur te behouden. Het heeft geleid tot drie aanpassingen.

Twee bestuursleden uit de samenleving

Vanaf september 2007 worden twee bestuursposities ingevuld op een andere manier dan tot nu toe gebruikelijk, namelijk met vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen op het gebied van bijvoorbeeld kunst, cultuur, literatuur of geschiedenis die bij hun activiteiten direct of indirect gevoed worden vanuit het geesteswetenschappelijk veld. Waar het gaat om het externe netwerk en activiteiten rond kennisdisseminatie en -valorisatie zal hun inbreng in het gebiedsbestuur bijzonder waardevol zijn.

In september 2007 zijn voor deze posities twee nieuwe bestuursleden gevonden en benoemd.
Henriette van der Linden (1949) is directeur van het Instituut Collectie Nederland (ICN). Daarvoor was zij onder meer algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) en Directeur Generaal Primair en Voortgezet Onderwijs. Drs. Henk Pröpper (1958) is directeur van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds. Daarvoor was hij directeur van het Institut néerlandais te Parijs en werkte hij als (eind-)redacteur voor diverse media, op het gebied van kunst , cultuur en maatschappij.

Portefeuillehouderschap

Om slagvaardiger te zijn in deze extern gerichte oriëntatie worden andere accenten gelegd in de taakverdeling binnen het gebiedsbestuur. Het Gebiedsbestuur G heeft de voornamelijk disciplinaire taakverdeling losgelaten en werkt sinds september 2007 met een meer beleidsthema gericht portefeuillehouderschap. De ruimte voor deze accentverschuiving is gecreëerd door de instelling van een Wetenschappelijk Adviescollege, waardoor de banden met de disciplines behouden blijven en zelfs versterkt worden.

Wetenschappelijk Adviescollege

De leden van het Wetenschappelijk Adviescollege hebben tot taak om voor het disciplinaire terrein waarop zij werkzaam zijn, het gebiedsbestuur te adviseren over binnen- en buitenlandse externe deskundigen aan wie aanvragen voor onafhankelijk advies dienen te worden voorgelegd en over de goedkeuring van tussentijdse en eindverslagen. Eens per jaar adviseren zij het bestuur over het te voeren beleid bezien vanuit disciplinaire invalshoek. Het Wetenschappelijk Adviescollege bestaat uit vijftien leden. De samenstelling van dit college is na te lezen op: http://www.nwo.nl/wac-g

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met drs. Jan Nap, nap@nwo.nl, 070-3440692