Ingezonden persbericht


Natuurbeschermers starten actie "Red de Eems"

Harlingen, maandag 15 oktober 2007.

Vandaag starten de Waddenvereniging, Stichting Reinwater en het Groninger Landschap hun actieweek "Red de Eems". Doel van de actie is om aandacht te vragen voor de slechte gezondheid van de rivier de Eems en om kennis te verzamelen over de oorzaken. Met het onderzoeksschip MS Reinwater varen de organisaties stroomafwaarts richting Waddenzee om te analyseren hoe "ziek" de rivier is en te praten met stakeholders uit Nederland én Duitsland. De actieweek start vandaag met het lanceren van de website www.red-de-eems.nl. Via de website kan het publiek de Eems beterschap wensen. Op de website staat ook een dossier dat gedurende de actie verder wordt ingevuld. Op zaterdag 20 oktober wordt de actieweek afgesloten met een publieksdag in Termunten en wordt het dossier gepresenteerd.

De natuurbeschermers maken zich zorgen over de ecologische problemen van de rivier, zoals de enorme troebelheid. De Eems, die stroomt in het grensgebied van Duitsland en Nederland, vormt samen met de Dollard het laatste estuarium in de Waddenregio. Ooit was het een gezonde rivier vol leven, nu zijn natuur en economie uit balans geraakt en is ze delen van het jaar biologisch vrijwel dood. Gezocht moet worden naar een nieuw evenwicht tussen ecologie en economie.

Aan het bed van deze zieke rivier staan vele artsen. Vijf Nederlandse ministeries en enkele Duitse autoriteiten zijn betrokken bij de ontwikkelingen op en rond de Eems. Minister Verburg van LNV en staatssecretaris Huizinga van V&W zijn voor de natuurorganisaties de bewindslieden die namens ons land medeverantwoordelijk zijn voor het welzijn van de Eems. Zij zijn als het ware 'de behandelend artsen'. Aanleiding voor de actieweek is de vrees dat deze artsen geholpen moeten worden bij een nieuwe aanpak omdat door de huidige ontwikkelingen de rivier alleen nog maar zieker wordt.

Via de website www.red-de-eems.nl wordt dagelijks nieuws gegeven vanuit het actieschip. Op de MS Reinwater worden watermonsters genomen en vinden bijeenkomsten plaats met stakeholders uit Nederland en Duitsland. Woensdag 17 oktober in Papenburg met beleidsmakers, donderdag 18 oktober in Leer met natuurbeschermers en onderzoekers en vrijdag 19 oktober in Delfzijl met ondernemers.

De publieksdag op zaterdag 20 oktober in Termunten sluit de actieweek af met een kinderprogramma en excursies in het Eems-Dollardgebied. Pers en publiek zijn vanaf 11.00 uur welkom in natuurinformatiecentrum Reidehoeve van het Groninger Landschap.



Ingezonden persbericht