Gemeente Vlaardingen


Begroting Gemeente Vlaardingen 2008-2011: ambitieus, betrokken, sociaal

15 oktober 2007

Het college van B&W presenteert de meerjarenbegroting 2008 2011. Het college wil investeren in een kansrijk Vlaardingen, door hard te werken aan een evenwichtig woonaanbod, aan een schone, groene en veilige leefomgeving en aan het bieden van kansen aan alle Vlaardingers.

Het motto van het coalitieakkoord Ambitieus, Betrokken, Sociaal weerspiegelt de intentie van het college om te investeren in stad en samenleving. Het college spant zich in om de maatschappelijke partners daarbij te betrekken. Kiezen voor investeren in de stad en in de toekomst is een vereiste om de economische positie van de stad te versterken en op sociaal-cultureel gebied een aantrekkelijk stedelijk klimaat te waarborgen. Het college wil het nieuwe elan van Vlaardingen versterken en vindt dat de stad het verdient om meer uitstraling te krijgen in de regio.

Sluitende begroting, zonder lastenverzwaring
De meerjarenbegroting 2008 2011 heeft een nieuwe programma-indeling die beter aansluit op het collegeprogramma. Ondanks dalende inkomsten van het rijk is de begroting sluitend, zonder extra lastenverzwaring voor de Vlaardingse burgers.

Kansrijke stad
Vlaardingen is een karaktervolle en kansrijke stad, waar via gerichte maatregelen gewerkt wordt aan een evenwichtig woonaanbod, aan een schone, groene en veilige leefomgeving en aan het bieden van kansen aan alle Vlaardingers.

Evenwichtig woningaanbod en meer werkgelegenheid De afgelopen periode is intensief overlegd met de raadswerkgroep Wonen en de Vlaardingse woningbouwcorporaties over het opstellen van een Actieplan Wonen dat binnenkort verschijnt. Behalve het bewerkstelligen van een versnelling in de bouwproductie is de inzet om voor de hele stad een kwaliteitsslag in de woningbouw en woonomgeving te maken. Op het terrein van ruimtelijke ordening worden procedures beter op elkaar afgestemd en versneld.

Ook streeft het college ernaar om het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente verder te laten stijgen. Er is in 2008 extra capaciteit beschikbaar voor accountmanagers per gebied voor bedrijven. Daarnaast vindt intensief en gestructureerd overleg plaats met het bedrijfsleven en zijn vertegenwoordigers. De herhaling van Business op het Water is een voorbeeld van het aanhalen van de banden met het bedrijfsleven. Ook het ontwikkelen van bedrijvenpark Vijfsluizen biedt perspectief voor werkgelegenheid en voor economische versterking van de stad.

Zorg voor kwetsbare groepen
In 2008 komt evenals in 2006 en 2007 geld beschikbaar voor het herstel van koopkracht voor de minima. Ook is er extra geld beschikbaar om het Steunpunt Huiselijk Geweld te ondersteunen.

Met en voor de burgers
Het college wil de Vlaardingse burgers en ondernemers zo vaak als mogelijk en in een vroeg stadium betrekken bij het ontwikkelen van beleid en plannen. Ook de gemeentelijke dienstverlening krijgt veel aandacht. Zo kunnen burgers in 2008 steeds meer digitale diensten afnemen via het e-loket op de gemeentelijke website.

Wijkservicepunten
Voor de leefbaarheid in de stad komt ook extra geld beschikbaar. Het realiseren van sociale en duurzame wijken in de stad vormt een belangrijke uitdaging van het wijk- en gebiedsgericht werken. De wijkservicepunten zijn een instrument waar het college extra middelen voor uittrekt. Het beheer van de buitenruimte krijgt een kwaliteitsimpuls, om efficiënter en sneller te kunnen reageren op initiatieven van burgers en adequater klachten en meldingen te kunnen afhandelen. Voor de jaren 2008 en 2009 is extra geld beschikbaar voor invulling van wijkcoördinatie om het wijkgericht werken extra te stimuleren.

Extra offensief voor schoon, heel en veilig
In de komende jaren krijgt de kwaliteit van de woon- en leefomgeving een forse impuls. Vlaardingen wil op een hoger kwaliteitsniveau komen en een rapportcijfer 7 scoren. Een extra offensief voor schoon, heel en veilig wordt uitgevoerd.

Meer activiteiten voor tieners en jongeren
Ook voor jeugd en onderwijs komt extra geld beschikbaar. Ter voorkoming en bestrijding van jeugdoverlast komt drie jaar lang 200.000 beschikbaar om het activiteitenaanbod voor tieners en jongeren uit te breiden, vooral op de vrijdag- en zaterdagavond. Voor de verkeersveiligheid van de schooljeugd worden van 2008 tot en met 2010 acht veilige schoolzones gerealiseerd.

Stimuleren fietsgebruik
Het fietsgebruik wordt verder gestimuleerd, onder andere door het aanbieden van een bewaakte fietsenstalling, waarvoor men niet hoeft te betalen. Ook wordt in nauwe samenwerking met de stadsregio de OV-fiets in Vlaardingen geïntroduceerd.

Kunst en cultuur
Op het gebied van kunst en cultuur zet het college in op een kwaliteitsslag bij de stadsbibliotheek, waarbij de ontwikkeling naar een Digibieb samen gaat met meer voorzieningen in de wijken. Ook de renovatie van de Stadsgehoorzaal is afgerond en de verzelfstandiging wordt geëffectueerd.

Handhaving en openbare orde
Het komende jaar wordt vooral ingezet op jeugd en veiligheid. Er zal veel aandacht zijn voor het alcoholgebruik door de jeugd. Hierbij wordt de landelijke campagne van het Trimbos-instituut betrokken en een eigen regionale campagne. Er zijn ook tal van initiatieven om de ouders te betrekken bij de overlast die jongeren soms geven. Deze acties worden uitgebreid.

Ook Vlaardingen beschikt inmiddels over een eigen GOSA-regisseur (GOSA staat voor gemeentelijke organisatie sluitende aanpak), die helpt om de samenwerking van alle bij de jeugd betrokken organisaties te verbeteren in hun zorg voor risico- en probleemjongeren.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is voorgeschreven voor nieuwbouwwoningen, en alle bestaande woningen van de corporaties zullen geleidelijk van dit keurmerk worden voorzien. De regionale veiligheidsrapportage komt begin 2008 uit. Hierin worden ook de subjectieve veiligheidsgegevens van de Politiemonitor Bevolking verwerkt. Het college heeft daarnaast extra middelen uitgetrokken voor de uitvoering van initiatieven vanuit de raad met betrekking tot de veiligheid in de binnenstad. Eind 2007 is de lichtblauwe brigade operationeel geworden.

De raadscommissie bespreekt de begroting op 1 november 2007. De gemeenteraad vergadert over de begroting op 7 en 8 november 2007.