Time : 15:20:17
Date : 15 October 2007
Sender Name: Union nationale des Mutualités Libres/Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Budget geneeskundige verzorging 2008: Unanimiteit in de Algemene Raad De Algemene Raad heeft deze morgen het budget geneeskundige verzorging voor 2008 voor een totaal bedrag van 21,434 miljard ¤ met unanimiteit goedgekeurd. 340 MIO ¤ worden toegekend aan nieuwe initiatieven en 380 MIO ¤ worden ter beschikking gesteld van de toekomstige regering. Redenen genoeg voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen om zich te verheugen: unanimiteit bij de stemming (historisch), 10 MIO ¤ voor de MAF chronische zieken en ademruimte voor de artsen om een nieuw akkoord met de ziekenfondsen te onderhandelen.

In een moeilijke context - regering in lopende zaken, nieuwe regering in vorming-, moeten we de unanieme beslissing van de Algemene Raad van het RIZIV van deze morgen over het budget gezondheidszorgen 2008 toejuichen.

In vergelijking met het voorstel van de verzekeringsinstellingen neergelegd in het Verzekeringscomité van 1/10, zullen er uiteindelijk 21,434 MIA ¤ naar de gezondheidszorgen gaan (in de plaats van 21,393), het verschil van ongeveer 41 MIO ¤ is toe te schrijven aan een hogere inflatie dan voorzien.

Maar de onderhandelaars zijn voorzichtig gebleven want 340MIO ¤ zijn toegewezen aan nieuwe initiatieven (in de plaats van 380,2) terwijl het "veiligheidsnet" van 380 MIO ¤ bedraagt in de plaats van 300 MIO ¤.

Voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn er ten minste vier redenen om zich te verheugen:


- De unanimiteit van de stemming kunnen we historisch noemen, toont aan dat de actoren zich bewust zijn van het belang om het voortbestaan van het systeem te garanderen, en geeft tevens een sterk signaal aan de toekomstige regering en aan de bevolking in deze moeilijke politieke context;

- De nieuwe initiatieven die onder andere naar de artsen gaan (82,7 MIO ¤ in de plaats van 67,7) en waarbij de tandartsen niet vergeten werden (21,7 MIO). De artsen beschikken over 15 MIO ¤ meer om een nieuw akkoord artsen-ziekenfondsen te onderhandelen;
- Bijzondere aandacht voor de chronische zieken met onder andere 10 MIO ¤ meer, bestemd voor de oprichting van een "MAF chronische zieken" die de Onafhankelijke Ziekenfondsen sinds vele maanden vragen.

- Ondersteund door dit unaniem gedragen budget, is het nu aan de toekomstige regering om voor de nieuwe legislatuur, een realistische en pragmatische groeinorm vast te stellen. De Onafhankelijke Ziekenfondsen blijven erbij dat aan hun voorstel van deze lente (3,5% groeinorm, buiten inflatie), tegemoetgekomen wordt.