Politie Midden- en West Brabant

Politie Midden en West Brabant start Donkere Dagen Offensief

TILBURG, 15 oktober 2007

Doelstelling: terugdringen van traditionele stijging van woning-, bedrijfs-, en auto-inbraken en straatroven/overvallen

Politie Midden en West Brabant start Donkere Dagen Offensief

Het politiekorps Midden en West Brabant wil een halt toeroepen aan de traditionele stijging van een aantal delicten in de periode oktober t/m maart. Daarom is het korps maandag 15 oktober gestart met een zogeheten Donkere Dagen Offensief waarbij woning-, bedrijf-, en auto-inbraken en straatroven/overvallen stevig worden aangepakt. Dat gebeurt zowel door preventieve projecten als repressief optreden. Het Donkere Dagen Offensief loopt tot eind maart 2008.

De cijfers van bovengenoemde delicten lopen per saldo veelal terug, maar elk jaar opnieuw is er een stijging te noteren als de herfst aanbreekt en het in de avond eerder donker wordt. Die wetenschap heeft de politie Midden en West Brabant al de nodige jaren en per district werden daar verscheidene acties op gedraaid. Afgelopen jaar werden de krachten voor het eerst regionaal gebundeld met een grootschalige integrale actie als gevolg. Het succes van die actie maakt dat er ook deze keer een regiobreed en intensief Donkere Dagen Offensief is opgetuigd.

Verantwoordelijkheid

Het project is tweeledig opgezet en heeft zowel preventieve als repressieve elementen. Vooral bij het voorkomen van de delicten die centraal staan in het Donkere Dagen Offensief, wordt de hulp van de burger gevraagd. Uiteraard nemen wij een aangifte op na een woninginbraak en stellen een (buurt)onderzoek in, zegt Dick Schouten, plaatsvervangend korpschef. Maar de woningbezitter kan ook een hoop dingen zelf doen. Goed hang- en sluitwerk en dat dan ook op de juiste manier gebruiken, kan al een hoop ellende voorkomen. Wij kunnen het als politie niet alleen in deze strijd en vragen ook de burgers in Midden- en West-Brabant hun verantwoordelijkheid te nemen. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere delicten die centraal staan in het Donkere Dagen Offensief.

Preventietips

Elke benadeelde bij een woninginbraak krijgt altijd al een aangiftemap, maar er is ook een map beschikbaar met daarin preventietips die ook in de buurt worden verspreid. Dat geldt ook voor speciale notitieblokjes die worden uitgedeeld waarop burgers relevante informatie kunnen noteren en doorspelen aan de politie. Via www.politiemwb.nl zijn overigens ook diverse preventietips te verkrijgen.

Een ander preventiemiddel is het achterlaten van de zogeheten voetjes met de tekst Dit schoenspoor had van een inbreker kunnen zijn zoals in het district Tilburg wordt gedaan. Dat gebeurt in woningen die door agenten zijn gecontroleerd op toegankelijkheid voor dieven. Ook als het gaat om bedrijfs- en auto-inbraken en straatroven/overvallen worden diverse preventieve middelen ingezet. Zo flyeren agenten op onder meer veelbezochte parkeerterreinen en worden er SMS-Alerts verstuurd waarin burgers en ondernemers worden gevraagd extra alert te zijn op verdachte situaties.

Stopchecks

Aan de repressieve kant wordt deze week begonnen met het inzetten van zogeheten stopchecks. Op locaties in de regio Midden- en West-Brabant waar verhoudingsgewijs veel inbraken en straatroven/overvallen gebeuren (hotspots) worden automobilisten en andere weggebruikers systematisch gecontroleerd. Hieruit kunnen zowel verdachten als nuttige informatie over gepleegde delicten naar voren komen. Iedere gecontroleerde passant krijgt een brief waarin wordt uitgelegd waarom deze stopchecks worden gehouden.

Veelplegers

Ook veelplegers krijgen extra aandacht. Per district is een Top 5 samengesteld van veelplegers die scherp in de gaten worden gehouden om strafbare feiten te voorkomen. Plegen ze die wel, dan worden ze direct gearresteerd en in verzekering gesteld. In veel gevallen heeft deze doelgroep ook nog een onherroepelijk vonnis openstaan, zodat ze na hun aanhouding in ieder geval hun celstraf moeten uitzitten. In het district Breda worden de veelplegers gevolgd door een speciaal team van vijf agenten dat onopvallend in Breda werkt. Dit is een vervolg van de actie van 2006 waarin een soortgelijk team met nagenoeg dezelfde opdracht erg succesvol was.

Auteur: Andre van den Hul