vrede ook een beetje voor wageningse onderzoekers Nobelprijs voor de Vrede ook een beetje voor Wageningse onderzoekers 15 okt 2007
Nummer: N

De Nobelprijs voor de Vrede voor het Intergouvernmental Panel on Climate Change (IPCC) en voor Al Gore is ook een beetje een feestje voor klimaat- en groene ruimteonderzoekers van Wageningen UR. Een van de mede-oprichters van IPCC in 1989 is Pier Vellinga. Aan het laatste IPCC-rapport hebben onder andere Pavel Kabat, Rik Leemans en Gert-Jan Nabuurs meegeschreven, allen verbonden aan de Environmental Sciences Group van Wageningen UR.

Volgens het Noorse Nobelcomité krijgen het IPCC en Al Gore de onderscheiding voor hun "inspanningen om kennis op te bouwen en te verspreiden over de door de mens gecreëerde klimaatverandering, en het leggen van de fundamenten voor maatregelen die nodig zijn om dergelijke verandering tegen te gaan". De prijs is een erkenning voor het klimaatpanel van de Verenigde Naties voor het wereldwijd op de kaart zetten van het klimaatprobleem. De prijs is zeker ook een stimulans voor het wetenschappelijke werk van de Wageningse klimaatonderzoekers omdat hun onderzoek hiermee op een bijzondere manier wordt erkend als relevant en belangrijk voor de wereldvrede.

Â