AutoRai

Honda stelt duurzame toekomst centraal tijdens 40e Tokyo Motor Show

(10/15/2007)
Mobiliteit brengt plezier. Dat is de belangrijkste boodschap die Honda tijdens de 40^e editie van de Tokyo Motor Show onder de aandacht van het publiek brengt. Nieuwe milieuvriendelijke technologieën en bijzondere concept cars als de Honda CR-Z en Honda PUYO laten op overtuigende wijze zien dat onbezorgd rijplezier en duurzame mobiliteit ook in de toekomst kunnen samengaan.

Ook in de compleet nieuwe Honda Fit, die in Tokyo zijn première beleeft, staan plezier en duurzaamheid centraal. De nieuwe Fit vormt de basis voor de nieuwe Jazz die eind 2008 in Europa op de markt komt.

Op de stand van Honda komen bezoekers tijdens de komende Tokyo Motor Show ogen en oren te kort. Vanaf 27 oktober tot en met 11 november Honda toont maar liefst achttien modellen die om uiteenlopende redenen ruimschoots de aandacht verdienen. Zo laat Honda zijn sportieve gezicht zien met de Accord Diesel en de Civic Hybrid Racer, autoâs die tijdens endurance-races overtuigend hun betrouwbaarheid hebben bewezen. Ook de onlangs geïntroduceerde Civic Type R maakt zijn opwachting, terwijl de S2000 Type S op de Sport-sectie zijn debuut maakt. Daarnaast geeft Honda met de introductie van twee nieuwe conceptautoâs een voorproefje van zijn visie op mobiliteit in de toekomst.

Een belangrijke wereldprimeur is de compleet nieuwe Honda Fit, die vanaf eind oktober in Japan op de markt komt. Sinds zijn introductie in 2001 wordt de Fit geprezen om zijn design, praktische functionaliteit en gunstige brandstofverbruik. Deze combinatie heeft in de loop der jaren het publiek overtuigd, aangezien er sinds de introductie in van de Fit in 2001 ruim twee miljoen exemplaren zijn geproduceerd. De nieuwe Fit vormt ook de basis voor de nieuwe Honda Jazz, die vanaf eind 2008 op de Europese markt zal verschijnen.

Ook geheel nieuw is de Honda Inspire die in Tokyo voor het eerst aan het publiek wordt voorgesteld. Deze nieuwe sedan is uitgerust met het innovatieve VCM-systeem (Variabel Cilinder Management) en is bestemd voor de Japanse thuismarkt.

Onder de noemer âNext Energyâ toont Honda de laatste ontwikkelingen op het gebied van nieuwe energiebronnen, waaronder een technologie om bio-ethanol te winnen uit rijststro. Ook toont Honda een nieuwe generatie uiterst platte zonnepanelen, die kort na de Tokyo Motor Show in Japan op de markt komen. Ook deze technologie kan in de toekomst een bijdrage leveren aan een duurzamere vorm van mobiliteit.

CR-Z: compacte sportauto van een nieuwe generatie Een even futuristische als dynamische vormgeving en een moderne hybride aandrijflijn maken de Honda CR-Z â ofwel âCompact Renaissance Zeroâ â tot een realistisch concept voor een nieuwe generatie compacte sportautoâs. Met de CR-Z bewijst Honda dat autoliefhebbers in de toekomst zonder gewetensbezwaren kunnen blijven genieten van puur rijplezier.

De CR-Z voorziet dan ook in klinkende prestaties die passen bij zijn sportieve design.

Een design dat met een krachtig vormgegeven grille en aan weerszijden geplaatste luchtopeningen op zijn beurt een duidelijke indicatie geeft van het dynamische potentieel. De scherpgesneden koplampen zijn net als de driehoekige achterlichtunits uitgerust met moderne led-techniek en bieden daarmee een optimale lichtsterkte en een even elegante als eigentijdse uitstraling.

Een groot glazen dak maakt rijden in de CR-Z tot een uiterst genoeglijke ervaring, terwijl het glazen paneel aan de achterzijde optimaal zicht biedt naar achter. Andere opvallende designdetails zijn de smalle buitenspiegels en de lichtmetalen 19-inchwielen waarachter een krachtig Brembo-remsysteem schuilt.

Ook in het interieur van de CR-Z gaan sportiviteit en een hightech uitstraling hand in hand. Een belangrijke doelstelling voor de designers was om een compleet nieuwe, sportieve leefomgeving te creëren, waarin zowel de bestuurder als zijn of haar passagiers zich direct thuis voelen. Daarvoor zorgen in de eerste plaats de moderne bedieningselementen en het blauw verlichte instrumentarium. Het dashboard en de middenconsole zijn afgewerkt met een hoogwaardig materiaal, terwijl de voorstoelen met hun fijnmazige bekleding en elegante constructie het gevoel van ruimtelijkheid in het interieur versterken.

PUYO: een hoge aaibaarheidsfactor
De Honda PUYO vertegenwoordigt een nieuw mobiliteitsconcept waarin eigenschappen als milieuvriendelijkheid, veiligheid en rijplezier samenkomen. Voor de aandrijving beschikt de PUYO bijvoorbeeld over een brandstofcel waarin Honda ultieme efficiency heeft weten te combineren met compacte afmetingen. Door toepassing van vier bestuurbare wielen is manoeuvreren en parkeren met de PUYO kinderspel.

Met zijn vriendelijk ronde vormen roept de PUYO vanaf de eerste kennismaking een gevoel van sympathie op. De term âPUYOâ is dan ook een Japanse uitdrukking die refereert aan het gevoel van het aanraken van de âSoft Boxâ-carrosserie. Deze is afgewerkt met een unieke, flexibele gel die van binnenuit kan worden verlicht met verschillende kleuren om de gemoedstoestand van het voertuig weer te geven. Het zachte materiaal draagt bovendien bij aan een optimale veiligheid voor voetgangers en andere kwetsbare weggebruikers.

De Honda PUYO combineert zijn hoge aaibaarheidsfactor met een enorm glasoppervlak en vleugeldeuren die toegang geven tot een fris en ruimtelijk interieur. Bij het instappen valt direct op dat de ontwerpers optimaal hebben gebruikgemaakt van de beschikbare ruimte. Ook voor de afwerking van het interieur zijn overwegend elastische materialen toegepast, gecombineerd met een hypermodern instrumentarium. De verschillende instrumenten komen bij het starten van het voertuig tevoorschijn, waarna de PUYO zich met een joystick moeiteloos laat besturen.