Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Victorschouw

College van dijkgraaf en hoogheemraden op Victorschouw

Op vrijdag 12 oktober hield het college van dijkgraaf en hoogheemraden de najaarsschouw of Victorschouw. Bij deze jaarlijkse inspectietocht werd het college vergezeld door mw. J. van Doorne, burgemeester van Capelle a/d IJssel, dhr. F. Post, hoofdingenieur-directeur van rijkswaterstaat Zuid-Holland en dhr. L. van der Sar, voormalig gedeputeerde van Zuid-Holland.

De schouw was gericht op de Hollandse IJssel, de rivier die het hoogheemraadschap deelt en verbindt. Tijdens de rit rond de Hollandse IJssel werd uitgebreid stil gestaan bij verschillende waterstaatkundige monumenten zoals het gemaal Verdoold en de Stolwijker Schutsluis, en de meest recente ontwikkelingen in de gebieden rond de rivier, zoals het RZG-Zuidplas, het Veenweidepact, het waterplan Krimpen aan den IJssel en de sanering van de verontreinigde Zelling bij Gouderak.

In zijn terugblik op de middag refereerde dhr. Oosters, dijkgraaf van het hoogheemraadschap, aan het feit dat juist de Hollandse IJssel ook de rivier is die de genodigden en het hoogheemraadschap bindt. Een binding die wat hem betreft een duurzame toekomst verdient. De beelden van de middag, die varieerden van monumenten tot eigentijdse architectuur en van sanering van verontreinigde bodem tot natuur, werden door hem samengevat in een citaat uit het boek "het ontsnapte land" van Geert Mak.

schouw01_small.jpg (28 Kb) schouw02_small.jpg (22 Kb)