Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over automatische externe defibrillatoren

15 oktober 2007

Antwoorden van minster Ter Horst op kamervragen van het lid Haverkamp (CDA) over over automatische externe defibrillatoren (Ingezonden 28 september 2007)


1. Vraag Is de indruk juist - nu het al half september 2007 is- dat de door het amendement-Spies 1) in de begroting voor 2007 geïnitieerde invoering van automatische externe defibrillatoren AED's op politiemotorvoertuigen vertraging oploopt? Zo ja, wat is de reden dat zelfs de aanbestedingsprocedure voor deze AED's nog steeds niet is gestart?


1) Kamerstuk 30 800 VII, nr. 27, vergaderjaar 2006-2007


1. Antwoord Nee, uw indruk is niet juist. Omdat de AED een nieuw product is voor de Nederlandse politie, is eerst geïnvesteerd in de noodzakelijke kennis en ervaring om de AED te kunnen implementeren. De raad van hoofdcommissarissen heeft aspecten als inkoop, juridische aansprakelijkheid, kwaliteit, onderhoud, opleiding en training onderzocht en vastgelegd. De volgende stap in het proces is het plan van aanpak dat hiervoor is opgesteld, te bekrachtigen en het starten van de Europese aanbestedingsprocedure.


2. Vraag Waarom is de Voorziening Tot Samenwerking (VTS) kennelijk onvoldoende in staat om de centrale inkoop en invoering van producten voor alle regiokorpsen te regelen?


3. Vraag Wat is de stand van zaken van de uitvoering van andere collectieve producten voor de Nederlandse politie waarvoor de VTS verantwoordelijk is?

Antwoorden op de vragen 2 en 3 Met het korpsbeheerdersberaad heb ik samenwerkingsafspraken gemaakt die het beheer van de politie verbeteren (Tweede Kamer, vergaderjaar 2006-2007, 30 880, nr. 6). Daarbij is ook afgesproken op welke gecentraliseerde inkoop de VtsPN zich de komende jaren naast ICT gaat richten. Bijvoorbeeld het opzetten van een expertisecentrum voor Europese aanbestedingen bij de VtsPN draagt hier aan bij. Ik heb er alle vertrouwen in dat de VtsPN in staat is om deze afspraken te realiseren. Zoals ik in het Algemeen Overleg met de Tweede Kamercommissie voor BZK op 26 september 2007 heb aangegeven, ben ik van mening dat centrale inkoop door de korpsen ook moet worden ingezet om meer eenvormigheid in de producten te krijgen. Om de VtsPN de samenwerkingsafspraken te kunnen laten realiseren moeten de korpsbeheerders en ik prioriteiten blijven stellen. In november 2007 spreken de minister van Justitie en ik met de korpsbeheerders over de voortgang van de samenwerkingsafspraken.


4. Vraag Welke maatregelen gaat u nemen om de invoering van AED's op politiemotorvoertuigen aanzienlijk te versnellen?

4. Antwoord
De door mij beschikbaar gestelde financiële middelen moet de Nederlandse politie dit jaar in staat stellen om op korte termijn tot de aanschaf en invoering van de AED's over te kunnen gaan. Naar verwachting is implementatie van de AED's medio 2008 afgerond. Het nemen van extra maatregelen acht ik op dit moment niet noodzakelijk.
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties