Gemeente Bronckhorst Bijzondere stenen aangetroffen tijdens archeologisch onderzoek op perceel nieuwe gemeentehuis Bronckhorst

Op het terrein aan de Elderinkweg in Hengelo Gld., waar het nieuwe gemeentehuis van Bronckhorst moet komen, voert archeologisch onderzoeksbureau ADC ArcheoPro-jecten, in opdracht van de gemeente, archeologische opgravingen uit. Dit is onderdeel van het bouwproces. In totaal wordt ongeveer 8000 m² grond onderzocht. De opgravingen zijn drie weken geleden begonnen. Inmiddels is tijdens het werk al verschillend goed materiaal dat informatie geeft over de geschiedenis van Hengelo tevoorschijn gekomen. Zo hebben de archeologen bewoningsporen uit de Late Bronstijd en Vroege IJzertijd (rond 800 v. Chr.) gevonden. Deze sporen zijn waterputten, kuilen en paalkuilen van schuren.

18 voorwerpen
In één kuil zijn 18 zeer bijzondere stenen aangetroffen. Deze stenen zijn speciaal omdat ze allemaal bewerkt zijn. Het meest opvallend is een stenen bijl van de steensoort dioriet. De bijl is aan beide kanten geslepen en aan één zijde zitten klopsporen. De bijl is in combinatie met een slijpsteen van zandsteen aangetroffen. Op dit moment wordt onderzocht of deze daadwerkelijk voor die bijl is gebruikt. Daarnaast is een trapezium-vormig object aangetroffen van dezelfde steensoort als de bijl. Ook dit is mogelijk een klopsteen, gebruikt om voorwerpen van steen of metaal te 'kloppen' (bewerken). Twee andere opmerkelijke stukken die zijn gevonden, zijn stenen objecten met een ronde brede groef aan een zijde. Eén ervan is vervaardigd van zandsteen en de ander van graniet. Het is nog onduidelijk wat de functie van deze objecten is geweest. Mogelijk houdt het verband met metaalbewerking. Analyse van de gebruikssporen moet meer inzicht geven over de functie van de stenen. Verder is nog een aantal stenen met een afgesleten vlak in de kuil aangetroffen.

Wat de vondsten extra bijzonder maakt is dat ze allemaal uit diezelfde kuil afkomstig zijn. Waarschijnlijk zijn de stenen werktuigen hierin bewust gedeponeerd. Waarom zijn deze (zeldzame) objecten bij elkaar begraven? Is er hier sprake van een werkplaats? De archeologen gaan dit allemaal onderzoeken, om een antwoord te krijgen op de vele vragen die deze depositie oproept.

Zelhemse vrijwilligers leveren bijdrage
In de komende drie weken, die het onderzoek nog duurt, hopen de archeologen ook nog huisplattegronden uit dezelfde periode bloot te leggen. Zij worden daarbij geholpen door vrijwilligers van de archeologische werkgroep van Zelhem.

Hengelo Gld., 15 oktober 2007