Gemeente De Marne


Uit en thuis denken om de eigen brandveiligheid

Brandweer Stad & Regio Groningen daagt u uit!

Een weekendje weg in eigen land? Dan boeken we een overnachting of twee in een hotelletje, het liefst in het centrum van een stad. Maar in hoeverre denken we dan na over onze veiligheid? Heeft de exploitant een gebruiksvergunning, zijn er goedwerkende brandmeldinstallaties en is er ook per kamer een rookmelder aanwezig? Vragen waar we niet één, twee, drie aan denken. Dat hoeft ook niet, want daar hebben we de brandweer voor. De brandweer controleert structureel de hotels op brandveiligheidseisen.

In de Stad Groningen heeft de brandweer onlangs alle hotels geïnspecteerd en is de brandveiligheid redelijk tot goed bevonden. Maar hoe is de situatie bij u thuis? Met uitzondering van de kamerverhuurpanden staan woningen niet onder controle van de brandweer. Dat betekent dat bewoners zelf een verantwoordelijkheid hebben voor hun veiligheid.

In het kader van de nationale brandpreventieweek en de nationale rookmeldercampagne, die deze maand wordt gehouden, wil Brandweer Stad & Regio Groningen hier aandacht voor vragen. Want de feiten liegen er niet om.

Recent onderzoek toont aan dat de overlijdenskans bij brand aanzienlijk hoger is in huizen zonder rookmelders. Jaarlijks komen ruim 70 mensen om door brand. De meeste van deze slachtoffers vallen in woningen. Dit aantal kan drastisch omlaag als in alle huizen rookmelders hangen. Maar in bijna de helft van de Nederlandse woningen hangen ze nog steeds niet. En als ze er wel hangen, is het nog maar de vraag of ze het doen.

De brandweer doet veel om de veiligheid te waarborgen. Maar er is nog altijd een stukje waar de bewoner zelf verantwoordelijkheid voor moet nemen. Op zaterdag 27 oktober is de nationale rookmelderdag. Nederlanders met een werkende rookmelder kunnen die dag leuke prijzen winnen. Brandweer Stad & Regio Groningen daagt elke inwoner van Groningen uit hier aan mee te doen.