LTO Noord


Persbericht: Staat GMF nog achter reconstructieplannen?

Initiatief GMF onbegrijpelijk

Staat de Gelderse Milieufederatie nog wel achter de reconstructieplannen?

LTO Noord Gelderland vraagt om opheldering

'Onbegrijpelijk en onnodig', zo kwalificeert Ben Lichtenberg, voorzitter van LTO Noord Gelderland, de brief die de Gelderse Milieufederatie heeft gezonden aan de gemeenten in Gelderland. De GMF vindt dat gemeenten strengere regels moeten maken om te voorkomen dat 'megabedrijven' zich in Gelderland gaan vestigen. 'Dit is de omgekeerde wereld. Er zijn geen aanvragen voor dit soort bedrijven. De voorstellen die de GMF doet, leiden ertoe dat juist bestaande agrarische bedrijven niet meer kunnen uitbreiden. Dat is niet acceptabel', aldus Lichtenberg.

Naast LTO Noord Gelderland was de Gelderse Milieufederatie één van de dragende partijen van de reconstructieplannen. In deze plannen is het planologische regime beschreven voor de beëindiging en verplaatsing van intensieve veehouderijbedrijven ten behoeve van verbetering van de kwaliteit van natuur en milieu. De Gelderse reconstructieplannen stellen beperkingen aan de omvang van bouwkavels - een beperkte omvang in verhouding tot die in andere provincies - om garanties te bieden dat de ontwikkeling van bedrijven past binnen de bedrijfsstructuur en het landschap in Gelderland. Tevens vormen zij de basis voor flankerend beleid dat verplaatsing van bedrijven mogelijk moet maken. Daadwerkelijke verplaatsing van bedrijven laat nog op zich wachten omdat veel gemeenten hun bestemmingsplan nog niet hebben aangepast. Lichtenberg: 'Door nu een voorbereidingsbesluit te nemen, zoals de GMF voorstelt, worden alle ontwikkelingen bevroren; dat is de doodsteek voor het reconstructieproces.'

De situatie in Gelderland biedt geen enkele aanleiding voor bovengenoemde oproep. Er zijn namelijk geen aanvragen voor vestiging van grootschalige bedrijven die afkomstig zijn van buiten de provincie. Er zijn ook geen aanvragen voor her- of nieuwvestiging van bedrijven met een buitenproportionele omvang binnen de provincie. Lichtenberg: 'De GMF zoekt bescherming tegen het monster van Loch Ness; een verschijnsel waarover veel wordt gesproken, maar dat niet valt waar te nemen'.

LTO Noord Gelderland kan niet anders dan constateren dat de GMF naar letter en geest afstand neemt van de reconstructieplannen. Blijft de GMF wel onverkort achter de inhoud van het reconstructieplan staan en blijft zij meewerken aan de uitvoering ervan? LTO Noord Gelderland heeft de drie Gelderse reconstructiecommissies verzocht deze vraag aan de GMF voor te leggen. 'Luidt het antwoord hierop ja, dan is dat alleen maar geloofwaardig als de GMF openlijk afstand neemt van haar brief aan de gemeenten. Meewerken aan het reconstructieplan en het handhaven van deze opstelling zijn niet verenigbaar', aldus voorzitter Ben Lichtenberg.

Maandag 15 oktober 2007