Gemeente Arnhem

Centrum Zuid kansrijk woonwinkel- en vrijetijdscentrum (15-10-07) Bureau: Centrum Zuid op stad- en streekniveau meest haalbaar De ontwikkeling van Centrum Zuid (het gebied
Gelredome-Kronenburg-Rijnhal) tot moderne woonboulevard met een extra, bijzondere vrijetijdsvoorziening is haalbaar. Dit winkel- en uitgaanscentrum heeft de meeste kans van slagen als een voorziening voor de eigen streek: Arnhem en omgeving, van Wageningen tot Zevenaar, en het aangrenzend gebied aan de zuidkant van de Rijn. Dit concluderen burgemeester en wethouders van Arnhem uit het onderzoek van adviesbureau Droogh, Trommelen en Partners (DTNP).

In opdracht van de Kamer van Koophandel en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel onderzocht DTNP de kansen voor grootschalige winkel- en vrijetijdsvoorzieningen langs de A325 in de Stadsregio: Arnhem Centrum Zuid, De Aamse Poort en Ressen. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag (maandag 15 oktober) gepresenteerd.
De Kamer van Koophandel heeft hierbij een persbericht uitgegeven, waarin naar de mening van B en W van Arnhem te eenzijdig de nadruk ligt op het ontbreken van economische mogelijkheden voor een grootschalig woonwinkelcentrum langs de A325. Het onderzoek toont volgens het Arnhemse college aan, dat die ruimte er wél is, maar dan wel in combinatie met andere functies.
Dat past ook binnen het beleid van de Stadsregio Arnhem Nijmegen: volgens het Regionaal Plan 2005-2020 is er ruimte voor een kwalitatief hoogwaardig woonwinkelcentrum langs de A325, als ook bestaande woonwinkels daarnaar toe verhuizen. Eerder onderzoek van adviesbureau BRO, in opdracht van de stadsregio, heeft dat ook uitgewezen. De gemeente Arnhem zal over de verdere invulling van Centrum Zuid in overleg blijven binnen de stadsregio.

Centrum Zuid meest geschikt
De onderzoekers noemen Centrum Zuid de meest geschikte locatie voor een woonthemacentrum in Arnhem en omgeving. Dat is een centrum van woonwinkels met een breed en bijzonder assortiment voor de inrichting van de woning. Een woonwinkelcentrum van bovenregionale of landelijke allure (een woonmall) moet zich onderscheiden door zn unieke karakter en kwalitatieve aanbod, vooral in hogere prijsklassen. Wegens de grote risicos hiervan raadt DTNP aan te kiezen voor een centrum op het niveau van stad en streek.
Volgens B en W laat het onderzoeksrapport zien, dat er een goede basis is voor de stedelijke ontwikkeling van Centrum Zuid. Veel bestaande woonwinkels, o.a. van de Woonboulevard Heerlenstraat, hebben in eerdere onderzoeken en in overleg met de gemeente aangegeven zich te willen vestigen in Centrum Zuid.
De combinatie van winkels en een groot en bijzonder sport- of vrijetijdscentrum versterkt volgens DTNP de economische basis van Centrum Zuid. Parkeer- en horecavoorzieningen worden daarbij beter benut. Verder biedt de combinatie met stadsdeelcentrum Kronenburg extra mogelijkheden.

Scenario
Burgemeester en wethouders presenteren dit najaar het ontwikkelingsscenario voor Centrum Zuid. Woningzaken, vrijetijdsvoorzieningen, kantoren, woningen, een hotel en beurs- en congrescentrum behoren vooralsnog tot de mogelijkheden. Het gebied meet in totaal zon 250.000 vierkante meter.