Gemeente Arnhem

Drie Arnhemse monumenten in top 100 (15-10-07)
Het Arnhemse Provinciehuis, de John Frostbrug en De Grote Enk hebben een plaats gekregen in de lijst met 100 topmonumenten uit de Wederopbouwperiode 1940-1958. Die lijst is 15 oktober 2007 door minister Plasterk van cultuur bekendgemaakt. De lijst betreft objecten met een bijzondere architectuur of nationale herinneringswaarde die in aanmerking komen voor de status van beschermd rijksmonument. De lijst is onderverdeeld in verschillende themas, de telling loopt door. Het Provinciehuis, de Grote Enk en de John Frostbrug hebben alle drie een plaats gekregen in respectievelijk de categorie Verzorgingsstaat, Economie en Herdenking.

Deze aanwijzing doet recht aan de verschillende architectuurstromingen die we ook in Arnhem kennen, zegt wethouder Sander van Bodegraven in reactie op de top 100. Zoals bekend heeft Arnhem behoorlijke oorlogsscahde opgelopen en het is dus niet gek dat de Wederopbouwperiode goed in onze stad is vertegenwoordigd. Een architectuur die zich kenmerkte door snelheid en schaarste aan materialen. Maar tegelijkertijd was er optimisme de oorlog was ten einde en dat uitte zich in innovatieve vormgeving, veelzijdige bouwtypen en constructies. Ook werden bekende architecten geworven. De overheid gaf vaak subsidie om het gebouw met een kunstwerk te sieren en er was veel ruimte voor groenaanleg.
De waardering voor de wederopbouwarchitectuur is vaak onderwerp van gesprek geweest, ook in Arnhem. De afgelopen jareen is veel kennis opgebouwd en hierdoor is er meer waardering gekomen voor de nieuwbouw van toen. De aanwijzing betekent dat markante, bjzondere gebouwen en objecten uit die periode behouden blijven. Ze maken tenslotte deel uit van ons cultureel erfgoed. En ik ben verheugd over de aanwijzing van drie heel verschillende gebouwen in onze stad, besluit Van Bodegraven zijn reactie.

Het Provinciehuis is nu nog gemeentelijk monument, maar zal dus op de rijksmonumentenlijst geplaatst worden. Feitelijk veranderd er niet veel want ook tot nu toe was er een vergunning nodig om het pand te mogen wijzigen. Wel zijn er nu goede financieringsmogelijkheden voor het instandhouden van cultuurhistorische waarden. De Grote Enk heeft na het vertrek van de AKU, later Akzo Nobel, een nieuwe bestemming gekregen; inmiddels zijn hierin appartementen gerealiseerd.