Woonbond


15-10-2007

Vijf jaar VTW

De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) bestaat vijf jaar. Dat is 10 oktober gevierd met een eerste lustrumcongres. Margriet Meindertsma (voorzitter van de VTW) overhandigde er de eerste exemplaren van het rapport "Toezicht op scherp" aan minister Ella Vogelaar (WWI) en Willem van Leeuwen (Aedes).

De Woonbond is van mening dat de VTW haar bestaandsrecht in de afgelopen vijf jaar dubbel en dwars heeft bewezen. Zij houdt zich daarbij in de eerste plaats bezig met de kwaliteit van het intern toezicht en met 'good governance' in het algemeen. Van niet minder groot belang zijn daarbij de VTW-activiteiten om het kwaliteitsniveau en de professionaliteit van het intern toezicht naar een hoger plan te tillen.

Ten tijde van de verzelfstandiging en de brutering moest een professioneel intern toezicht in de sector nog worden uitgevonden. De financiële verzelfstandiging van corporaties leidde bij veel RvT's tot een preoccupatie met de financiële prestaties. Daardoor zijn veel corporaties met instemming van de Raat van Toezicht voor op de pot met geld gaan zitten. Gelukkig zien we de laatste jaren een kentering. Steeds meer en beter worden bestuurders van corporaties door RvT's beoordeeld op de realisatie van de maatschappelijke opdracht en het leveren van volkshuisvestelijke prestaties. De VTW heeft een zichtbare bijdrage geleverd aan deze positieve ontwikkeling.

Toch heeft de Woonbond ook nog een kritische kanttekening. Woonbonddirecteur Ronald Paping: "Het zou een goede zaak zijn als het coöptatiesysteem van (her)benoeming van commissarissen radicaal wordt uitgebannen. Dit systeem is slecht voor de eigen legitimatie van die commissarissen, wat uiteindelijk ook een negatieve invloed heeft op de legitimatie van de corporatie als geheel. Het is ontzettend belangrijk te voorkomen dat het beeld ontstaat dat er baantjes te vergeven zijn." Het zou volgens de Woonbond een mooi ding zijn als voortaan alle commissarissen worden benoemd, of -iets minder vergaand- bindend worden voorgedragen door groepen buiten de Raad van Toezicht zelf. Hier ligt nog een schone taak voor de VTW.