Gemeente Haaren



* Programmabegroting 2008

* Dorpsontwikkelingsplannen gestart. Het woord is aan u !!!
* Nieuwe gemeentegids Haaren 2008 -2010

* Webwinkel voor eindexamenkandidaten

* Programmabegroting 2008

Voor de raadsvergadering van 8 november 2007 wordt aan de raad voorgesteld de programmabegroting 2008 vast te stellen

Door middel van de programmabegroting geeft de gemeenteraad inzicht in het voorgenomen beleid en de voorgenomen activiteiten gedurende 2008.

U kunt de programmabegroting 2008 inzien tijdens de openingstijden van het gemeentehuis (op werkdagen van 9.00 uur - 12.00 uur en tevens op donderdag van 15.00 uur - 19.00 uur). Het boekwerk kunt u opvragen bij de balie van de receptie. Het boekwerk ligt ter inzage vanaf maandag 8 oktober 2007 tot vrijdag 9 november 2007. Ook is de begroting, die nog door de raad moet worden vastgesteld, hier in te zien.


* Dorpsontwikkelingsplannen gestart. Het woord is aan u !!!

De gemeente Haaren heeft het initiatief genomen om voor elk van de dorpen Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel een dorpsontwikkelingsplan te maken, waarbij ook het buitengebied wordt betrokken.

In het kader van het provinciale project `Is uw gemeente ouderenproof' wordt speciale aandacht besteed aan de oudere inwoners. In de dorpsontwikkelingsplannen staat leefbaarheid in de ruimste zin centraal. Wij maken die plannen niet zelf. Het Tilburgse onderzoeks- en adviesbureau PON, dat veel ervaring heeft met dorpsontwikkelingsplannen, hebben wij gevraagd dit alles samen met u op te pakken. Want juist u als inwoner, ondernemer, lid van een vereniging en maatschappelijke organisatie weet precies wat er in uw dorp leeft en hoe u de toekomst ziet. Met dit artikel trappen we af en willen we u informeren over wat er staat te gebeuren.

Wat is een dorpsontwikkelingsplan?

Een dorpsontwikkelingsplan is een brede ontwikkelingsvisie op hoofdlijnen voor elk van de vier dorpen. Ook het buitengebied wordt bij de plannen betrokken. Per dorp worden de sterke en zwakke punten, de kansen en bedreigingen in beeld gebracht en worden er conclusies getrokken die leiden tot realistische uitgangspunten voor deze ontwikkelingsplannen. De dorpsbewoners en het leven in het dorp en met elkaar, staan hierin steeds centraal. In het uiteindelijke dorpsontwikkelingsplan komt voor het betreffende dorp te staan, wat op diverse gebieden de gewenste ontwikkelingen voor de komende tien jaar zijn. Het Ouderenproof project dat in de dorpsontwikkelingsplannen geïntegreerd wordt, zal speciale aandacht vestigen op de vraag aan welke criteria uw dorp moet voldoen om op een prettige en gezonde manier oud te kunnen worden. Ook komt aan bod wat nodig is op terreinen als wonen, zorg en welzijn om zo zelfstandig mogelijk te kunnen blijven wonen, nu en in de toekomst.

Bij leefbaarheid in de ruimste zin van het woord spelen de volgende thema's een belangrijke rol:

* Het sociale klimaat (leeftijdsopbouw, verenigingsleven)
* Het wonen

* Het werken

* De voorzieningen

* Natuur en milieu

* Het verkeer en de bereikbaarheid

* De relatie tussen burger en overheid.

De werkwijze

Het PON heeft veel ervaring met het maken van
dorpsontwikkelingsplannen. Wij hebben hun gevraagd samen met u voor elk van de vier dorpen een dergelijk plan te maken. Kortom, u als inwoner staat centraal. Het PON zoekt naar maximale betrokkenheid van de inwoners van het dorp. Om dit te bereiken is per dorp een klankbordgroep samengesteld. Hierin zijn mensen van het verenigingsleven, ouderen, jongeren, ondernemers, kortom uit alle gelederen van het dorp vertegenwoordigd. Het PON bespreekt samen met deze klankbordgroep het proces. Er wordt door de klankbordgroepen ook gekeken welke werkwijze het best bij het dorp past waarin men woont of werkt. Om zo per dorp maatwerk te kunnen leveren. De klankbordgroepen in Helvoirt, Haaren en Esch zijn inmiddels voor het eerst bij elkaar gekomen. In Biezenmortel gebeurt dat op 18 oktober 2007. Over deze klankbordgroepen zullen wij u in een volgend artikel verder informeren.

Per dorp wordt ook een startbijeenkomst voor de inwoners georganiseerd. Daarin legt PON aan u als inwoner uit wat hun aanpak is en hoe het proces van het maken van een dorpsontwikkelingsplan voor u verloopt. Voor deze startbijeenkomsten nodigen wij u nogmaals van harte uit. In Esch heeft deze avond inmiddels op 17 september 2007 plaatsgevonden. De startbijeenkomst in Helvoirt vindt plaats op 5 november 2007 in Gastenbosch. Voor de dorpen Haaren en Biezenmortel moet de datum nog definitief worden bepaald. Wij zullen u hier later over berichten in de Leije.

Het dorpsontwikkelingsplan en wat dan?

Streven is om 1 maart 2008 voor elk van de dorpen Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel een dorpsontwikkelingsplan klaar te hebben, waarbij ook het buitengebied is betrokken.

Met de plannen in de hand werken we samen met de gemeenteraad de eerste 10 tot 15 jaar aan de realisatie van zaken die u als inwoner voor ogen heeft. Uit de dorpsontwikkelingsplannen volgen acties van ons als gemeente, maar ook van u als inwoner, ondernemer of maatschappelijke organisatie. Denk aan het behoud van voorzieningen, maar ook de beschikbaarheid van voldoende vrijwilligers. Waar, hoe en voor wie moeten we bouwen.

De financiële middelen van de gemeente zijn zeker niet onbegrensd. Integendeel, er moeten bijvoorbeeld bij het maken van de begroting keuzes worden gemaakt. De dorpsontwikkelingsplannen zullen een belangrijke leidraad gaan vormen voor het maken van die keuzes, omdat ze inzicht geven in de wensen van de inwoners en toekomstvisie voor hun dorp.

Het woord is aan U!

Vanaf deze week zullen wij u op deze gemeentepagina en de gemeentelijke website regelmatig informeren over de dorpsontwikkelingsplannen. Graag zien wij u terug op de bewonersbijeenkomsten !

In Helvoirt is deze op 5 november 2007. Over de data voor de dorpen Haaren en Biezenmortel informeren wij u op korte termijn.

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren

Carine Blom, wethouder

Jan Brenninkmeijer, wethouder


* Nieuwe gemeentegids Haaren 2008 -2010

Binnenkort starten de voorbereidingen voor onze nieuwe gemeentegids.

Bedrijven en ondernemers worden in het najaar door CTP Promotions benaderd om, tegen betaling, hun advertentie in de gids te laten plaatsen.

Vermelding vereniging of niet-commerciële instantie

Verenigingen en niet-commerciële instanties uit onze gemeente bieden wij weer de mogelijkheid hun contactgegevens kosteloos in de gemeentegids te plaatsen.

Staat uw vereniging of organisatie al vermeld in de huidige gids of hebt u tussentijds aangegeven vermeld te willen worden in de gemeentegids en de digitale adressengids op de gemeentelijke website, dan ontvangt u te zijner tijd automatisch een brief om uw gegevens te controleren.

Staat uw vereniging of organisatie nog niet in de gemeentegids en stelt u er prijs op dat dat wel gebeurt, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Voor een nieuwe vermelding van uw vereniging of organisatie in de gemeentegids kunt u contact opnemen met Mirjam van Loon, tel. (0411) 627225 of m.van.loon@haaren.nl.


* Webwinkel voor eindexamenkandidaten

Gaat uw kind dit schooljaar eindexamen doen?

Veel scholen vragen hiervoor een uittreksel uit de gemeentelijke Basisadministratie.

Sinds 1 december kunt u dit met uw DigiD -vanuit uw stoel, met korting- aanvragen via de Webwinkel van de gemeente Haaren. Ook voor uw inwonende kinderen!

U kunt een aantal producten vanaf uw computer bestellen. Vervolgens krijgt u het product uiterlijk na drie werkdagen thuisgestuurd. Wat betreft betaalmogelijkheden is er voldoende keus. U kunt zowel met VISA- en Mastercard als met iDeal, een samenwerkingsverband tussen Rabobank, ABN-AMRObank en de Postbank, op onze betaalpagina terecht.

De webwinkel is ook handig voor uittreksels die u nodig heeft voor bv. het theorie-examen van het rijbewijs of het inschrijven voor een nieuwe opleiding. Voor het bestellen van de uittreksels moet u in onze gemeente ingeschreven staan. In de toekomst zal deze vorm van digitale dienstverlening verder uitgebreid worden.

Bij het hoofdstuk `Webwinkel' op de homepage van deze site vindt u alle informatie.