Waterschap Velt en Vecht


Wat te doen met 28 miljoen?

PERSBERICHT - 15-10-2007

Voorstel dagelijks bestuur: investeren in lastenbeperking, ruimte voor water en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Medio dit jaar heeft waterschap Velt en Vecht 27,9 miljoen euro extra dividend uitgekeerd gekregen van de Nederlandse Waterschapsbank. Dijkgraaf Wim Wolthuis: "We willen dat dit geld terechtkomt bij de inwoners van ons gebied. Direct door lastenstijgingen de komende vijf jaar tegen te gaan. Indirect door te investeren in ruimte voor water zodat we de gevolgen van de klimaatverandering kunnen opvangen. Daarnaast willen we in de uitoefening van onze taken het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid." Het algemeen bestuur (ab) van Velt en Vecht besluit op dinsdag 23 oktober over de voorstellen van het dagelijks bestuur (db) voor de besteding van deze forse financiële meevaller.

Het grootste deel (11,8 miljoen euro) wil het db reserveren om de komende vijf jaar lastenstijgingen tegen te gaan voor de zorg voor een goed waterpeil en het tegengaan van wateroverlast (de zogenoemde `kwantiteitstaak'). Het voorstel is de belastinginkomsten voor de kwantiteitstaak de komende vijf jaar niet te laten stijgen. Dit is geen garantie dat de tarieven voor niemand omhoog zullen gaan. In 2009 wordt in Nederland het belastingstelsel voor waterschappen aangepast en dit leidt tot een verschuiving. Sommige groepen zullen minder belasting gaan betalen (bijvoorbeeld grondeigenaren), voor andere groepen stijgen de tarieven (bijvoorbeeld eigenaren van onroerend goed).

Ruimte voor water
Verder stelt het db voor om te investeren in projecten die ruimte voor water creëren (9,4 miljoen euro). Door de klimaatverandering wordt het weer in Nederland extremer met korte, hevige buien, maar ook langere perioden van aanhoudende droogte. Dit vraagt een andere inrichting van het watersysteem. Water moet weer de ruimte krijgen. In natte tijden kan dan meer water worden geborgen en in droge perioden is meer water voorhanden, waardoor droogteschade wordt tegengegaan. Het creëren van ruimte voor water is goed te combineren met verbeteringen voor de landbouw, het versterken van de natuur en een aantrekkelijke leefomgeving. Velt en Vecht wil onder meer op verschillende plekken langs de Vecht en bij het Schoonebeekerdiep aan de slag. Ook wil het db de waterkwaliteit in stedelijk gebied verbeteren door te baggeren en het beheer van verschillende stedelijke wateren over te nemen van gemeenten (3,6 miljoen euro).

Voorbeeldfunctie
Tot slot stelt het dagelijks bestuur voor om het goede voorbeeld te geven op het gebied van `maatschappelijk verantwoord ondernemen' (3,1 miljoen euro). Dit betekent dat in de uitoefening van taken rekening wordt gehouden met het milieu en menselijke aspecten. Daarbij denkt het db onder meer aan het gebruik van alternatieve energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen op het dak van het regiokantoor in Sleen.

Ook is er een vraag-antwoordlijst opgesteld met extra informatie over de achtergronden van het voorstel. Klik hier voor de vraag- en antwoordlijst. (pdf)