Gemeente Sittard-Geleen


133_2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Staatssecretaris opent uniek Mobiliteitscentrum MCB

Sittard-Geleen, 15 oktober 2007 - Staattssecretaris Ahmed Aboutaleb heeft vandaag het Mobiliteitscentrum MCB officieel geopend. Het MCB is een voor Nederland uniek mobiliteitscentrum waarin vrijwel alle instanties op het gebied werkgelegenheid en arbeidsparticipatie samenwerken en hun eigen 'identiteit' opgeven.

,,De uitkeringsaanvrager praat niet met iemand van het CWI, de gemeente, het uitzendbureau of bijvoorbeeld het UWV, maar met iemand van het MCB,' zegt wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen (werk en economie). ,,Aan de hand van de specifieke kennis en kunde van de klant, wordt bepaald welke instantie of instanties binnen het MCB hem verder helpt op weg naar een nieuwe baan.' Een ketensamenwerking zoals deze is nergens anders in Nederland aanwezig en Meekels is er trots op dat in Sittard-Geleen dit project succesvol is.

De klant, in feite de uitkeringsaanvrager, staat centraal zodra hij het MCB binnenstapt. Er is maar één loket, iedere klant kan door één MCB-medewerker geholpen worden en er is maar één doel: snel en duurzaam plaatsen op de arbeidsmarkt. Dat gebeurt via het maken van een persoonlijk plan van aanpak. UWV, CWI, kennisscentra verenigd in Colo, het ROC Leeuwenborgh, de gemeente Sittard-Geleen, maar ook reïntegratiebureaus, sociale werkvoorziening Vixia en uitzendorganisaties werken binnen het MCB samen en zoeken 'achter de schermen' als één team naar de beste manier om de klant aan werk te helpen.

Het MCB is ontstaan uit het succesvolle MCA (Mobiliteitscentrum Automotive), dat vorig jaar werd opgericht om werkzoekenden van de reorganiserende autofabriek NedCar aan een nieuwe baan te helpen. Inmiddels is dit bij 72 procent van de klanten gelukt. De Provincie Limburg was destijds een van de initiatiefnemers van dit MCA. ,,Ik ben dan ook uitermate blij dat het succes van MCA nu wordt voortgezet in het MCB waar alle werkzoekenden in de regio gebruik kunnen maken van de kennis en de ervaring van dit unieke concept', aldus gedeputeerde Odile Wolfs.

Doelstelling van het MCB vanuit gemeentelijke optiek is om 70 procent van de nieuwe Bijstandsaanvragers binnen een half jaar te bemiddelen naar werk. Het gaat dan om tussen de 300 en 450 mensen per jaar. De overige 30 procent moet binnen een half jaar voldoen aan de participatiedoelstellingen

Het CWI wil in 2008 2400 plaatsingen te realiseren, zegt vestigingsmanager Chris Peters. ,,En zo de gemeenten helpen, maar ook bijvoorbeeld het UWV en aan de andere kant de werkgevers te voorzien van gekwalificeerde arbeidskrachten.'

Om deze doelstelling te halen zijn verschillende instrumenten beschikbaar. Opvallend bij het MCB is dat niet van belang is uit welk potje deze instrumenten betaald worden.


---