Regering.nl

Beleidsbrief 'De kracht van sport'

Nieuwsbericht | 15-10-2007

Sportverenigingen moeten zich meer gaan richten op onderwijs, naschoolse opvang, de wijk en kwetsbare doelgroepen. In 2008 stelt het kabinet voor sportbeleid 10 miljoen euro extra beschikbaar.

Dat schrijft staatssecretaris Bussemaker (VWS) in de beleidsbrief 'De kracht van sport'. Vanaf 2009 is dat bedrag 20 miljoen euro.

Sportverenigingen

Bussemaker wil de sportverenigingen versterken. Dit moet ervoor zorgen dat zij hun maatschappelijke functie beter kunnen vervullen. Bijvoorbeeld voor het onderwijs, naschoolse opvang, de wijk en kwetsbare groepen die in verhouding minder sporten.

Over vier jaar moet ongeveer 10% van de sportverenigingen sterk genoeg zijn om niet alleen hun eigen leden te bedienen, maar ook deze taken te vervullen.

Dit gebeurt onder meer met combinatiefuncties. Dat zijn mensen die deels in de sport werken en deels ergens anders, bijvoorbeeld in het onderwijs.

Gehandicapten

Het sportbeleid moet ook ervoor zorgen dat meer mensen met een handicap gaan sporten en bewegen. Hiervoor worden mogelijkheden gecreëerd via het speciaal onderwijs, zorginstellingen en sportverenigingen.

Topsport

Verder wil Bussemaker het topsportprogramma uitbreiden. In 2011 moet 20% meer talenten - met en zonder handicap - uitzicht op de internationale top hebben.

Bewegen

Een ander doel is dat de komende jaren meer mensen voldoen aan de beweegnorm: 70% van de volwassenen en 50% van de jeugd.

Het beleid wordt de komende maanden verder uitgewerkt.