Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Minister Plasterk draagt honderd te beschermen wederopbouwmonumenten voor

15 oktober 2007
Op 15 oktober maakte minister Plasterk van Cultuur het voornemen bekend om honderd topmonumenten uit de wederopbouwperiode de status van beschermd rijksmonument te verlenen. Honderd objecten met bijzondere architectuur of nationale herinneringswaarde gebouwd tussen 1940 en 1958.

Herstel en vernieuwing

Om de status van rijksmonument te kunnen krijgen dient een object minstens vijftig jaar oud te zijn, vandaar het eindjaar 1958. De wederopbouw startte direct na de strijd in mei 1940. Uit de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog wist Nederland te herrijzen door hard werken en inventief ontwerpen. Het herstel van de immense oorlogsschade bood de kans op vernieuwing in de architectuur, stedenbouw en landinrichting.

Honderd topmonumenten

Vijftig jaar later vraagt de nieuwbouw van toen om herwaardering en selectieve bescherming. Door gebrek aan kennis en waardering dreigen monumenten in de wederopbouwwijken voorgoed te verdwijnen of onherstelbaar te worden verminkt. De RACM heeft de afgelopen jaren die kennis vergaard door een grondige inventarisatie en een waarderend onderzoek naar de architectuur en stedenbouw van de wederopbouw.

Tien thema's

De leidraad bij de selectie was een tiental thema's: onderdak, verzorgingsstaat, economie, productie, techniek, verkeer, verzuiling, vorming, vrije tijd en herdenking.

Thema's met voorbeelden

Monumenten van Herrezen Nederland

De RACM stelde een fotoboek samen van alle honderd voorgedragen bouwwerken. Monumenten van Herrezen Nederland is te koop in de boekwinkel en kost EUR 19,40. ISBN 978 90 400 8456 0. Het voorwoord is geschreven door minister Plasterk.


Bestellen:

Monumenten van Herrezen Nederland
Monumenten van Herrezen Nederland
-