FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: staking bij Unilever gaat door

De staking bij de Nederlandse Unilever-bedrijven wordt voor onbepaalde tijd voortgezet. Dat hebben de leden van FNV Bondgenoten bij Unilever vandaag besloten. De stakingen zullen niet perse continu alle zes fabrieken tegelijk treffen.

Bestuurder Lucas Vermaat van FNV Bondgenoten: "Het idee is om zo effectief mogelijk actie te voeren. Bij sommige bedrijven is het mogelijk door een beperkte duur en met een beperkt aantal mensen de productie veel langer stil te leggen. Die mogelijkheden zullen we benutten."

De acties zijn gericht tegen het bedrijfsbeleid bij Unilever. Vermaat: "Onze leden zien dat als afbraakbeleid. Het is alleen maar op hoge, korte termijn rendementen gericht. De continuïteit van Unilever in Nederland op de middellange en lange termijn wordt door de voortdurende reorganisaties bedreigd". De ondernemingsraden hebben in overleg met de werknemers en gesteund door een extern bureau werkgelegenheidsplannen gemaakt, waaruit blijkt dat alle bedrijven op een rendabele wijze kunnen worden voortgezet. Unilever heeft deze plannen naast zich neergelegd. Vermaat vindt het onaanvaardbaar dat door de top-down managementstijl van Unilever de zeggenschap van werknemers over het voortbestaan van hun bedrijf, hun arbeidsvoorwaarden en arbeidstijden steeds verder wordt uitgehold.

Op een aantal locaties hebben werknemers een actiekas opgericht, een soort noodfonds uit solidariteit met stakers, die het anders niet kunnen volhouden om aan de acties deel te nemen. Uit zowel binnen- als buitenland komen solidariteitsbetuigingen binnen van andere werknemers die in zich in een soortgelijke positie bevinden. "Dat is een enorme steun in de rug voor stakers bij Unilever", aldus Vermaat.
---