Gemeente Dongen


Horeca Dongen: straf de jonge overtreder

Onder massale belangstelling is in de grote hal van het gemeentehuis van Dongen het congres Alcohol, mijn zorg gehouden, met als speciale doelgroep jongeren. Alle verstrekkers van alcohol in Dongen waren daarbij vertegenwoordigd, van kroegbazen tot winkeliers en beheerders van sportkantines. Ook politie, jongerenwerkers, de Dongense huisarts Loet Birker, Horeca Nederland, Openbaar Ministerie Breda en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaven maandagavond 15 oktober act de présence.

Opvallendste uitkomst: de horecaondernemers in Dongen vinden eensgezind dat jongeren onder de 16 jaar die in de kroeg alcohol gebruiken, strafbaar moeten zijn. Nu is het wettelijk zo geregeld dat de verkoper een forse boete krijgt als bij inspectie door de VWA blijkt dat een 15-jarige bier of wijn drinkt. Bij herhaling kan zelfs de tapvergunning worden ingetrokken.

De ene na de andere horecaondernemer in de zaal stelde zich op het standpunt: ,,Wij willen geen alcohol verkopen aan iemand die nog geen zestien jaar is. Maar echt goed voorkomen kunnen we het niet. Er is altijd wel iemand in de groep jongeren die oud genoeg is en voor het drankje zorgt. Het komt zelfs zeer regelmatig voor dat een vader of moeder aan de bar bestelt en dan de drank doorgeeft aan de minderjarige zoon of dochter. Daar lopen we in de praktijk keer op keer op vast. Waarom wordt de overtreder die op te jonge leeftijd drinkt niet strafbaar gesteld, bijvoorbeeld met een geldboete? Dat gebeurt toch ook als je voor je achttiende jaar gaat autorijden?

Burgemeester Dirven-van Aalst beloofde dat ze dit standpunt over zal dragen aan de landelijke politiek. De organisatie had alle leden van de Tweede Kamer uitgenodigd, maar er was maandagavond niemand aanwezig. PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester zou komen, maar zegde in de ochtend af. ,,Minister Hirsch Ballin van justitie is binnenkort op werkbezoek in Gilze-Rijen. Uw ervaringen verteld op deze avond neem ik onder de arm mee naar de minister, aldus de burgemeester.

Meer informatie over het congres: Lees de publicatie op 18 oktober in het Weekblad van Dongen

Laatst gewijzigd: 16-10-2007