Ingezonden persbericht


Persbericht Radio 5 12 oktober 2007

15 tot en met 19 oktober:

Doris Day weekartiest op Radio 5

De legendarische zangeres en actrice Doris Day is van maandag 15 tot en met vrijdag 19 oktober weekartiest op Radio 5. Haar evergreens zijn onsterfelijk en haar filmrollen onvergetelijk. Doris Day zong hits als Que Sera Sera (Whatever Will Be Will Be) en Sentimental Journey en speelde in vele filmsuccessen met acteurs als Clarke Gable, Rock Hudson en Frank Sinatra. Een week lang zijn in ieder programma op Radio 5 haar fraaie liedjes te horen.

Doris Day (3 april 1924, Cincinnati, Ohio) is dochter van een muziekleraar. Haar grootouders komen uit Duitsland, haar echte naam is Doris Mary Ann von Kappelhoff. Als zij na een verkeersongeluk lang aan een ziekenhuisbed gekluisterd is, luistert ze noodgedwongen veel naar de radio. Ze wordt gegrepen door de swingende hits en niet lang daarna debuteert ze op de lokale radio met het liedje Day by day . Vanaf dat moment noemt zij zich Doris Day.

In 1939 wordt Doris Day gevraagd voor de swingband van Bob Crosby. Tijdens de oorlogsjaren is zij zeer populair bij de Amerikaanse troepen in de oorlogsgebieden. Ze heeft hits met nummers als Sentimental Journey en My Dreams Are Getting Better All The Time . Vanaf 1948 schittert zij regelmatig en met veel succes op het witte doek. In elke film waarin zij speelt, zingt ze ook een lied. Veel daarvan worden een hit. Zo komt het nummer Secret love uit de film Calamity Jane en Que Sera Sera (Whatever Will Be Will Be) uit de Alfred Hitchcock-thriller The Man Who Knew Too Much.

Na de dood van haar derde echtegenoot, die tevens haar manager was, blijken de door Doris Day verdiende miljoenen verdwenen te zijn. Financieel aan de grond kan ze niets anders dan voor televisie een comedyserie te maken. Vier jaar lang speelt ze in The Doris Day Show.

De onstuitbare opmars van de popmuziek betekent halverwege de jaren zestig het einde van de zangcarrière van Doris Day. Ze trekt zich terug uit de showwereld en zet zich in voor dieren. Haar zoon Terry Melcher is in die jaren succesvol producer van popbands als The Byrds en de Beach Boys. Hij overlijdt in 2004.

Doris Day is nu 83 en geniet na van haar rijke carrière, ver weg van de glitter, glamour en media.

Radio 5

Radio 5 is de zender met veel lichte muziek, chansons, cabaret, Nederlandstalige muziek, en evergreens in combinatie met informatie en service. Radio 5 richt zich vooral op luisteraars vanaf 55 jaar. De dagprogrammering van Radio 5 brengt op werkdagen Wekker Wakker! (MAX), Toppers van Toen (Avro), Café Kooijmans (KRO), Plein 5 (NCRV) en Open Huis (EO) met bekende radio-persoonlijkheden als Jan Steeman, Henk Mouwe en Jeanne Kooijmans.

www.radio5.nl

Voor meer informatie over Radio 5:

Radio 5 Communicatie, Noëlle Beyne t: 035 677 4167 / 06 51809133; e: noelle.beyne@omroep.nl