Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 oktober 2007

Vragen van de leden Dijsselbloem en Kuiken (beiden PvdA) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over radicalisering van de Nederlandse Moslimomroep


* Heeft u kennis genomen van de uitzending Moslimomroep radicaliseert in NOVA van 12 oktober jongstleden?


* Is het juist dat het bestuur van de Nederlands Moslimomroep in handen is gekomen van ultra- conservatieven en dat meer liberale stromingen niet langer vertegenwoordigd zijn in het bestuur?


* Acht u het gewenst en toelaatbaar dat de zendtijd voor moslims in ons land in handen is van een kleine, niet representatief deel van de Nederlandse moslimgemeenschappen?


* Bent u of het Commissariaat van de Media in staat en voornemens op basis van bijvoorbeeld artikel 15 van het Mediabesluit, te waarborgen dat een evenwichtig beeld van de godsdienstige en geestelijke verscheidenheid bewaart blijft binnen de zendtijd voor moslims?


* Is het juist dat een aantal leden van het 8 leden tellend overkoepelend bestuur in de gaten wordt gehouden door de AIVD?


* Is het juist dat één bestuurslid banden heeft met de fundamentalistische Moslimbroederschap?


* Is het juist dat één bestuurslid voorzitter is van de Omar el Faruk moskee waarvan de imam het land is uit gezet omdat hij verbonden was aan de geheime dienst in Libië?


* Is dit een voorbeeld van wat in het recente AIVD rapport Radicale dawa in verandering wordt beschreven als vertegenwoordigers van de radicale dawa die zich steeds nadrukkelijker opwerpen als legitieme en representatieve vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap?


* Op welke wijze kan worden voorkomen dat de op basis van artikel 39F ter beschikking staande publieke zendtijd in handen komt van vertegenwoordigers van de radicale dawa? Bent u voornemens hierin rechtstreeks of via het Commissariaat voor de media zonodig te interveniëren?