Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ede, 15 oktober 2007

Provincies moeten van Cramer ruimtelijke kwaliteit in Nederland strenger bewaken

Provincies moeten er strenger op toezien dat de ruimtelijke kwaliteit in Nederland behouden blijft. Dit vindt minister Cramer van VROM. Het is aan de provincie om ontwikkelingen die een aanslag doen op bijvoorbeeld groene belangen, tegen te houden . Daarnaast wil Cramer dat gemeenten eerder kiezen voor herstructurering van oude bedrijventerreinen dan het bouwen van nieuwe. Of gemeenten haar nieuwe beleidsvoornemens op het gebied van Ruimtelijke Ordening toejuichen, moet blijken uit het debat dat Stadswerk woensdag 17 oktober organiseert tijdens haar jaarcongres in de Apeldoornse schouwburg Orpheus. Vier wethouders uit Apeldoorn, Eindhoven, Groningen en Gouda gaan dan in discussie met programmadirecteur Mooi Nederland Edward Stigter, programmadirecteur van het Ministerie van VROM over de toenemende verrommeling van Nederland.

Uit een korte rondgang langs deze vier gemeenten blijkt dat zij de hernieuwde slogan van VROM centraal wat moet, decentraal wat kan niet in dezelfde mate toejuichen. Gemeenten zijn van mening dat zij dan niet in voldoende mate rekening kunnen houden met de lokale belangen. De Apeldoornse wethouder Jolanda Reitsma Buitenweg ervaart het als moeizaam als andere overheden zich gaan mengen in de bevoegdheden van de lokale overheid. Apeldoorn is voornemens om in het landelijk gebied een groot regionaal bedrijventerrein aan te leggen, om de woonvoorzieningen binnen de stad te kunnen uitbreiden. Als we dit soort zaken centraal gaan regelen, kom ik als lokale overheid in de klem , aldus wethouder Reitsma. Maar ook wethouder Marco Kastelein van Gouda, waar nieuwbouwprojecten op stapel staan aan de westkant van de stad en in de Zuidplaspolder, vindt dat er voor alle partijen al voldoende bestaande instrumenten en regelgeving is. Anders houden we elkaar over en weer vast in jarenlange discussies over nieuwe regels , aldus Kastelein. Belangrijker is dat we nu meer realiseren en minder discussiëren .

Tijdens het Stadswerk-congres staat dan ook de vraag centraal: hoe staan gemeenten tegenover het nieuwe beleid van Cramer? Met daarin een sterke nadruk op uitbreiding binnen een stedelijk gebied of meervoudig ruimtegebruik, herstructureren van oude bedrijventerreinen, duidelijke spelregels (afbakening van verantwoordelijkheden) en een dwingender rol van de provincie. Maar kunnen gemeenten, in hun toenemende concurrentiestrijd, wel over hun eigen grenzen heenkijken? Of ervaren ze het nieuwe beleid louter als een belemmering in hun ontwikkeling?


---