Ingezonden persbericht


Dennis Swart beleeft hectisch weekend NEC Formule Renault 2.0

FRANCORCHAMPS, 14 OKTOBER 2007 - Ondanks de snelheid had Dennis Swart tijdens het zevende raceweekend in de Northern European Cup Formule Renault 2.0 op het circuit van Spa-Francorchamps (België) niet het geluk aan zijn zijde. In de eerste race werd de Nederlander als achttiende afgevlagd. In de afsluitende manche verremde Swart zich direct na de start en kwam hard met zijn bolide in aanraking met David Sigacev. Met een kapotte neus, kromme draagarm en stuurstang moest hij de strijd voortijdig staken. Over een week staan alweer de laatste races op Hockenheim op het programma. De rijder van Van Amersfoort Racing wil daar vooral sportieve revanche nemen.

VRIJE TRAININGEN + KWALIFICATIES:
Onder zonnige weersomstandigheden begon Swart afgelopen vrijdag aan de vrije trainingen. Hij wist de 7,004 meter lange baan snel onder de knie te krijgen en plaatste met een elfde positie een prima tijd op de chrono's. Swart wist dat hij nog harder moest want het verschil met de nummer tien bedroeg maar liefst een volle seconde. Na bestudering van de data ging de inwoner uit Amsterdam opnieuw voor een snelle rondetijd. Hij werd echter met de verkeerde bandenspanning linksvoor de baan opgestuurd, waardoor Swart veel tijd verloor. Dit veroorzaakte veel onderstuur problemen. Toen het euvel met een nieuwe set banden was verholpen wist Swart zijn tijd aanzienlijk aan te scherpen.

In de eerste kwalificatie van zaterdagmorgen probeerde hij de limieten van het snelle circuit verder op te zoeken, maar spinde hij in een fractie van de baan. Na slechts vier rondjes zat zijn eerste sessie er op, waardoor hij niet verder kwam dan de 21e plaats. Met de nodige grind in zijn bolide werd de auto weer afgeleverd bij het team. Dit betekende een behoorlijke opgave voor het team dat grote delen van de achterkant van de bolide moest schoonmaken. De monteurs leverden een puike prestatie door het euvel vlak voor aanvang van de tweede tijdtraining te verhelpen. Swart ging naar buiten voor een snelle ronde, maar moest zijn run afbreken door een code rood situatie. Aan het einde van de twintig minuten durende sessie zag hij zichzelf terug op P20.

RACE 01 + 02:
Nog voordat de startlichten op zondagmorgen werden gedoofd had Swart al een positie gewonnen, doordat Daniel Aho niet aan de race deelnam. Hij kwam echter net iets te voorzichtig uit de startblokken, waardoor hij een positie verloor aan Sigacev. Hij wist de Rus niet veel later weer te passeren en vond aansluiting bij Kelvin Snoeks. Hij rukte samen met zijn landgenoot verder naar voren, totdat een grote groep rijders voor hem plotseling vertraagden. Swart moest vol in de ankers en wist Snoeks ternauwernood te ontwijken, maar verloor hierdoor wel twee plekken. In de slotfase van de twaalf ronden tellende race had Swart het nog flink aan de stok met Pierre Selander. Swart leek de strijd om zeventiende plek te gaan winnen, maar kwam op de meet een fractie te kort om de Zweed voor te blijven. Een achttiende plaats was zijn deel.

Ook in de tweede race kwam Swart niet goed uit de startblokken. Hij probeerde zich een goede positie te verwerven voor de eerste bocht, maar remde veel te laat voor La Source Hairpin. De rijder met startnummer 19 knalde hierdoor frontaal op de achterkant van Sigacev. Swart hield aan deze touché kapotte neus, kromme draagarm en stuurstang over. Met een flinke schade zat zijn raceweekend er voortijdig op.

DENNIS SWART: "Dit is een weekend om snel te vergeten. Op dit snelle circuit moet alles kloppen want als je op een bepaald punt snelheid verliest neem je dat automatisch mee in alle sectoren. Ik had vooral problemen met bepaalde bochten, waardoor mijn exits niet goed waren. Een spin in de kwalificaties gooide ook nog roet in het eten. Ik wil het team een groot compliment maken want ze kregen mijn wagen weer helemaal tiptop voor de tweede sessie. In de races ging het helaas niet veel beter. Nadat ik achttiende werd in race 1 probeerde ik iets goed te maken in de tweede heat. Door een inschattingsfout remde ik te laat, waardoor ik met een flinke schade de strijd moest staken. We gaan ons nu voorbereiden op Hockenheim waar ik al vaker heb gereden. Ik hoop dat ik daar het geluk weer aan mijn zijde heb!"

UITSLAG RACE 01 NEC FORMULE RENAULT 2.0 SPA-FRANCORCHAMPS


01. PAUL MEIJER (NED), AR MOTORSPORT, 12 RONDEN, 28:21.453


02. Frank Kechele (GER), Motopark Academy, + 06.368s
03. Adrian Quaife-Hobbs (GB), Motorsport Arena, + 17.016s 18. DENNIS SWART (NED), VAN AMERSFOORT RACING, + 52.266S

UITSLAG RACE 02 NEC FORMULE RENAULT 2.0 SPA-FRANCORCHAMPS


01. Frank Kechele (GER), Motopark Academy, 12 ronden, 28:33.907
02. PAUL MEIJER (NED), AR MOTORSPORT, + 00.976s
03. Tobias Hegewald (GER), Motorsport Arena, + 05.617s DNF. DENNIS SWART (NED), VAN AMERSFOORT RACING, niet in uitslag opgenomen

NIEUWS en FOTO zijn afkomstig van INSIGHT F1 MOTORSPORT REPORT. Voor meer informatie of fotografisch materiaal kunt u contact opnemen met: Roelof Oosterhuis (Insight F1) TEL: + 31 652 056 637, MAIL: roelof@insightf1.com.

© 2006 www.dennisswart.com