European Union



Brussel, 15 Oktober 2007

Breedband met twee snelheden: Europa wijst op problemen in verband met regelgeving die met hervormingen moeten worden aangepakt

Hoewel sommige Europese landen wereldleiders zijn op het gebied van breedbandtoegang, groeit er een kloof tussen de best en de slechtst presterende landen; dat staat in een verslag dat door de Commissie vandaag is voorgesteld. Gebrek aan concurrentie en zwakke regelgeving worden genoemd als de belangrijkste obstakels voor breedbandgroei. In de voorstellen tot hervorming van de telecommunicatieregels van de EU, die de Commissie op 13 november bekendmaakt, zal zij deze tekortkomingen aanpakken.

"Breedband blijft sterk groeien in die landen van de EU die het voortouw nemen en die momenteel op het gebied van breedbandpenetratie wereldleiders zijn," zei EU-Commissaris voor telecommunicatie, Viviane Reding. "Het is evenwel onaanvaardbaar dat de kloof tussen de best presterende en de slechtst presterende spelers blijft groeien. Europa moet nu aan de slag om op breedband- gebied orde op zaken te stellen. Ik zal in dat verband in november specifieke voorstellen doen als onderdeel van het pakket hervormingen van de telecommunicatieregels."

Volgens gegevens die de Commissie op dit ogenblik bekendmaakt, wordt de kloof tussen de sterkste (Denemarken 37,2%) en de zwakste breedbandspeler (Bulgarije 5,7%) weer wat breder en bedraagt het verschil nu meer dan 30 percentpunten. De belangrijkste verklaringen hiervoor zijn te vinden in het feit dat in sommige lidstaten alternatieve infrastructuur praktisch geheel ontbreekt of in het feit dat bestaande oplossingen niet consequent en snel genoeg worden toegepast (zie IP/07/435). Er moet meer worden ondernomen om investeringen aan te moedigen zodat de groei over de gehele EU samenhangender wordt. Doeltreffende concurrentie op de breedbandmarkten waardoor "breedband voor iedereen" een realiteit wordt, is dan ook de grootste prioriteit bij de hervorming van de telecommunicatieregels die de Commissie volgende maand zal voorstellen.

Breedband is gedurende het laatste jaar in de gehele EU blijven groeien doordat zowel het bedrijfsleven als de burger verder de vruchten bleven plukken van de digitale revolutie (zie IP/07/582). De gemiddelde penetratie (aantal abonnees gedeeld door het aantal inwoners) steeg van 14,9% tot 18,2%, ondanks de betrekkelijk lage penetratiegraad in sommige lidstaten. In de best presterende landen - Denemarken (37,2%) en Nederland (33,1%) - beschikt ruwweg één derde of meer van de bevolking over een breedbandaansluiting, waarbij een aanzienlijk aantal abonnees gebruik maakt van andere infrastructuur dan die van de gevestigde ondernemingen.

Op 1 juli 2007 werden er meer dan 90 miljoen vaste breedbandaansluitingen geteld in de 27 lidstaten van de EU, een stijging met 28,7 %; hiervan dateerden er, Bulgarije of Roemenië niet meegerekend, 20 miljoen van juli 2006. In verhouding was de groei het sterkst in Denemarken (7,7 aansluitingen per 100 inwoners), Luxemburg (7,1 per 100) en Ierland (6,7 per 100).

Digital Subscriber Line (DSL) blijft, met zowat 72,5 miljoen aansluitingen, de belangrijkste breedbandtechnologie in de EU. De groei van DSL is evenwel, in vergelijking met juli 2006, met 6,1 % vertraagd terwijl alternatieve technologieën zoals kabel, glasvezel aan huis en draadloze aansluitingen nu een ruimer gebruik kennen en goed zijn voor in totaal 17,7 miljoen lijnen.

De concurrentie bij DSL-aansluitingen was intens, hetgeen blijkt uit de sterke groei van ontbundelde aansluitingen: 55,4 % van alle DSL-lijnen van alternatieve exploitanten (17,6 miljoen lijnen) is geheel of gedeeltelijk ontbundeld in vergelijking met 45,9 % in juli 2006. Doorverkoop (8,2 miljoen lijnen) blijft een belangrijk type wholesale-toegang met name in het VK (waar de nationale regelgevende autoriteit tot functionele scheiding heeft verplicht zodat gewaarborgd is dat de doorverkoop zonder discriminatie plaatsvindt) en Duitsland (waar de doorverkopers nog steeds sterk afhankelijk zijn van de voorwaarden van de gevestigde ondernemingen).

Het marktaandeel van de alternatieve exploitanten in Europa is verder gegroeid en heeft in juli van dit jaar 53,5 % bereikt. Nieuwkomers zijn evenwel slechts goed voor 44,3% marktaandeel indien geen rekening wordt gehouden met de eenvoudige doorverkoop van DSL-lijnen van gevestigde ondernemingen. Alternatieve exploitanten investeren ook steeds vaker in eigen netwerken in plaats van gebruik te maken van de infrastructuur van de gevestigde ondernemingen.

Achtergrond:
De beschikbaarheid van breedband is een belangrijke indicator voor de ontwikkeling van ICT. De Commissie brengt regelmatig verslag uit over de ontwikkeling van de breedbandmarkten in de EU op basis van door de lidstaten via het Comité voor Communicatie medegedeelde en gevalideerde gegevens. Het verslag is te raadplegen op:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/implementation_en forcement/index_en.htm

Annex