Politie Amsterdam-Amstelland

Tekst naar aanleiding van driehoeks-persconferentie maandag 15 oktober 2007 in verband met incident politiebureau / August Allebéplein (15/10/07)

PERSVERKLARING

Het onderzoek naar het dodelijke incident in het politiebureau aan het August Allebeplein, gisteren, 14 oktober, heeft een aantal feiten aan het licht gebracht die de bestuurlijke driehoek graag zo snel als mogelijk was met u wilde delen. Vandaar dat wij u hier op deze korte termijn bijeen hebben geroepen.

Als eerste kan ik u melden dat de identiteit van het dodelijke slachtoffer inmiddels is vastgesteld. Het betreft de 22-jarige Amsterdammer van Marokkaanse afkomst Bilal B. â zijn achternaam noemen wij niet om de privacy van zijn familie te beschermen. In april 2007 is Bilal B. met psychische klachten in de Valeriuskliniek geplaatst. Het betrof een gedwongen opname op basis van een rechterlijke machtiging. In augustus is hij op basis van een voorlopige machtiging uit de kliniek ontslagen. Afgelopen vrijdag keerde hij vrijwillig terug naar de kliniek, met suïcidale klachten. Afgelopen zaterdag is hij buiten de kliniek naar het suikerfeest geweest, waarna hij weer terugkeerde naar de kliniek. Gistermorgen is hij op eigen verzoek naar buiten gegaan. Hij is daarbij begeleid, maar heeft zich rond half twaalf aan zijn begeleiding onttrokken. Rond 12.00 uur betrad hij het politiebureau aan het August Allelebeplein en beging hij zijn daad door twee politiemensen ernstig te verwonden.

Pas laat op de avond hebben wij gisteren de identiteit van betrokkene kunnen vaststellen. Reden daarvoor was gelegen in het feit dat de afgenomen vingerafdruk aanvankelijk niet tot een match heeft geleid. Later kon hij op basis van een foto worden herkend. Bilal B. kenden wij uit eerdere onderzoeken.Dit gaf aanleiding breder onderzoek in te stellen dan alleen naar het incident zelf. De familie konden wij daarom niet eerder informeren dan vanmorgen.

Dat onderzoek heeft tot nu toe het volgende opgeleverd:

Bilal B. komt sinds 1998 in de politiesystemen voor. Hij is in dat jaar betrokken geweest bij een ernstig geweldsdelict en daarna voornamelijk betrokken geweest bij vermogensdelicten. Hij behoorde tot de zogeheten harde kernjongeren en heeft enkele perioden in detentie doorgebracht.

Bilal B. heeft contacten gehad met leden van de Hofstadgroep en daarover is overleg geweest met de AIVD. Op 14 oktober 2005, gisteren 2 jaar geleden, is een deel van de Hofstadgroep aangehouden. Bilal is toen als getuige gehoord en is onderwerp van aandacht geweest. In oktober 2005 is er over gesproken om Bilal te âverstorenâ, maar uiteindelijk is besloten dat er op dat moment geen reden voor was.

In het voorjaar van 2007 werd duidelijk dat sprake was een psychische problematiek. De verantwoordelijkheid voor het onderzoek van de Rijksrecherche zal in handen komen te liggen van een ander parket.