Socialistische Partij

Maria-oord Vinkeveen: het kan ook anders

15-10-2007 * Donderdag 11 oktober opende Agnes Kant, samen met twee bewoners, het vernieuwde verpleeghuis Maria-oord in Vinkeveen. Het verpleeghuis waar Kant in de zomer van 2001 al een week meewerkte. De Maria Hoeve bewijst dat het in verpleeghuizen ook anders kan. Praktisch iedereen woont en slaapt op een eigen kamer. De inrichting is kleinschalig en bewoners worden betrokken bij de dagelijkse werkzaamheden.AKvinkeveen

Agnes is geen onbekende op Maria-Oord. Al in 2001 werkte zij een week mee in het verpleeghuis. Zij hield toen een dagboek bij dat hier nog te lezen is. Inmiddels is er veel veranderd, Agnes Kant: "Toen ik in 2001 meewerkte heb ik gezien hoe ondanks de enorme inzet van het personeel veel mensen niet de zorg konden krijgen die zijn nodig hadden. Meerpersoonskamers en te weinig personeel zorgden ervoor dat ouderen niet de aandacht kregen die ze verdienden. Gelukkig is dat nu anders."

AKvinkeveen2

Tijdens de rondleiding door het gebouw blijkt dat er veel aan is gedaan om ouderen zich thuis te laten voelen. De bewoners wonen in groepen van zes en delen een gezamenlijke woonkamer waarin ook een mooie keuken geplaatst is. Door de bewoners te betrekken bij het bereiden van de maaltijd wordt het gevoel van huiselijkheid versterkt. Agnes Kant: "In één van de keukens rook het heerlijk naar koffie. Het gepruttel van het koffiezetapparaat maakt dat mensen zich echt thuis voelen, het is een vertrouwd geluid. Ik ben blij dat het deze aanpak op steeds meer plaatsen wordt toegepast."

Op Maria-oord wordt bewezen dat er op management bespaard kan worden om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Helaas komt deze boodschap in Den Haag nog niet over. De werkdruk is de verpleeghuizen is nog steeds veel te hoog. Dat het kabinet nu weer met een "efficiency korting" op de zorg komt, is voor de SP onbegrijpelijk. Volgens Kant is de rek eruit. Ook doet de regering veel te weinig aan de bureaucratie in de zorg. "Weg met het indicatieorgaan CIZ", kon op veel bijval uit de zaal rekenen.