Ingezonden persbericht


27 jaar 'Wild eten in de Achterhoek'
CULINAIRE VERWENNERIJ IN HERFST EN WINTER

ACHTERHOEK - Elk najaar reizen vele duizenden landgenoten en Belgen naar onze streek af. Want dan staan de wildgerechten namelijk centraal en zijn er bijzondere arrangementen, geknipt voor een meerdaags bezoek. Dat seizoen loopt ieder jaar van half oktober tot en met eind december en een twintigtal (hotel)restaurants serveert dan die heerlijke wildgerechten. Begeleid door een uniform aanbevolen wildwijn: de Vina Alempue Reserva 2005 uit Chili. Het is nu al voor het zevenentwintigste(!) jaar, dat de restaurants en het Achterhoeks Bureau voor Toerisme gezamenlijk publiciteit zoeken voor de promotie van deze seizoensspecialiteit. 'Wild eten in de Achterhoek' is bij menig culinair liefhebber een begrip geworden. Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme brengt in september een brochure op de markt met alle informatie over de restaurants.

Wat kunt u aan wildgerechten verwachten?
Bij de restaurants staat culinair genieten voorop. Wat dacht je van huisgemaakte wildpaté met haasfilet en rode uien compote. Of duivenbouillon met gebakken duivenborst en gesmolten eendenlever? Met ganzenlever en trompettes noires gevulde filet van fazant met romige zuurkool, gebakken spinazie en een Noilly-Prat saus is ook niet te versmaden! Uiteraard wordt ook de gewone hazenpeper en een fazant met zuurkool geserveerd. Ieder restaurant heeft zijn eigen specialiteiten; slechts één punt is uniform: de door alle restaurants gezamenlijk gekozen wildwijn.

Wildwijn 2007: Viña Alempué Carmenère Reserva
Alempué betekent in de taal van de oorspronkelijke bewoners 'het land ver weg'. Dat geldt ook voor de eigenaar van Alempué, een gepassioneerde Nederlander die in 1986 het gebied voor het eerst bezocht en op slag verliefd werd op dit stukje Chili. Samen met een andere Nederlander begon hij in 1999 de winery Viña Alempué. Ze bouwden een gloednieuwe winery, uitgerust met moderne apparatuur. De meeste wijngaarden hebben nu een leeftijd van 20 tot 50 jaar en liggen in het oostelijke deel van de Maule Valley. Belangrijk statement van Alempué is het respect voor de natuurlijke rijkdom van het gebied. Men is ervan overtuigd dat goede druiven alleen uit een gezonde wijngaard kunnen komen. Per verkochte fles wijn wordt een bijdrage gestort aan een Chileense organisatie die zorgt voor het behoud van flora en fauna. De carmenère is een unieke druif die gebruikt is voor deze intens fruitige, donkere wijn. In de geur heeft deze hints van donker fruit en specerijen zoals zwarte peper en kruidnagel. De wijn is 'opgevoed' op Frans eikenhouten vaten wat de wijn een elegante smaak van vanille en toast geeft. De balans tussen zuren, rijpe tannines en eikenhout maakt deze wijn een uitstekende begeleider van wildgerechten. De Viña Alempué Carmenère Reserva staat dit najaar bij alle wildrestaurants voor ¤ 25 op de kaart.>

Arrangementen
Veel hotels hebben al dan niet in samenwerking met restaurants een- of meerdaagse arrangementen uitgebracht. De arrangementen variëren van een zesgangendiner met overnachting, ontbijtbuffet en herfstwandeltocht of een koetsentocht met verrassingen onderweg. Maar ook een dagarrangement met huifkartocht, boswandeling en wildgourmet. En wat te denken van een culinair verwenarrangement? Uiteraard zijn er ook bijzondere wijnarrangementen, zodat iedere wildsoort optimaal tot zijn recht komt.

Gratis brochure
Alle informatie over Wild eten in de Achterhoek is vermeld in de gratis wildbrochure. Deze is vanaf begin september verkrijgbaar bij de grotere VVV's in ons land en bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, Postbus 4106, 7200 BC ZUTPHEN, www.vvvachterhoek.nl en www.wildetenindeachterhoek.nl



Ingezonden persbericht