Institute of Social Studies (ISS) viert 55-jarig bestaan

07/09/2007 15:45



Institute of Social Studies



Den Haag, 5 september 2007

Institute of Social Studies (ISS) viert 55-jarig bestaan met reeks Lustrum-activiteiten

In de week van 15 tot 20 oktober 2007 viert het Institute of Social Studies (ISS) zijn 55-jarig bestaan. Op het programma staat onder meer de viering van de Dies Natalis in de Ridderzaal op 18 oktober waarbij een lange stoet van hoogleraren en honderden internationale studenten van het ISS gebouw aan de Kortenaerkade in Den Haag naar de Ridderzaal zal gaan. In de Ridderzaal zullen, in het bijzijn van onder meer burgemeester Wim Deetman, twee ere-doctoraten worden uitgereikt.

De Lustrumweek zal worden ingeleid met een groot tweedaags internationaal symposium op 15 en 16 oktober waarbij wetenschappers en praktijkdeskundigen vanuit de hele wereld hun visie en ideeën zullen geven over 'Cities of Extremes'. Kofi Annan heeft de 21e eeuw al bestempeld als het 'urban millennium' en over enkele jaren woont meer dan de helft van de wereldbevolking in een grote stad. Bijna alle groei in steden heeft plaats in ontwikkelingslanden. Tijdens het congres zal worden ingegaan op de kansen en bedreigingen van deze sterke verstedelijking. Brengt het uitsluitend meer werkloosheid, armoede, dakloosheid en honger of is het ook het startpunt van nieuwe kansen, nieuwe ontwikkelingen?

Die twee kanten van verstedelijking zullen ook centraal staan tijdens een Publiek Debat onder leiding van Jan Pronk op 17 oktober. Dat er iets moet gebeuren ten aanzien van stedelijke ontwikkeling is geen discussiepunt. Maar de meningen verschillen sterk over welke interventies noodzakelijk zijn. Daarover gaan verschillende wetenschappers met elkaar in debat waarbij nadrukkelijk de inbreng van het publiek zal worden gestimuleerd. Voorafgaand aan het debat is er een grote informatiemarkt waaraan vele organisaties deelnemen die betrokken zijn bij stedelijk beleid in een internationale context.

Het Institute of Social Studies in Den Haag is een internationaal academisch instituut waar onderzoek en onderwijs wordt verricht op het gebied van ontwikkelingsstudies. De studenten van het ISS - 300 á 400 per jaar - zijn afkomstig uit meer dan 60 landen, voor het merendeel ontwikkelingslanden en zogenaamde transitielanden. Het grootste deel van hen volgt een Mastersopleiding aan het ISS. De nadruk ligt sterk op het uitwisselen van ervaringen en gezichtspunten. Het ISS werkt nauw samen met universiteiten in zowel Azië, Afrika als Latijns Amerika.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.iss.nl