Gemeente Rotterdam

Houders van een parkeervergunning raken deze kwijt als zij hun gemeentelijke belastingen niet op tijd betalen.

Wanbetalers moeten parkeerverguning inleveren

Met het verlenen van een parkeervergunning wordt feitelijk een flinke korting op de parkeerbelastin gegeven. Daarom heeft de gemeente bepaald dat Rotterdamse bewoners en bedrijven geen voordeel meer kunnen krijgen als er nog een belastingschuld moet worden betaald. In die gevallen worden nieuwe aanvragen om een parkeervergunning geweigerd en mensen die al een vergunning hebben raken deze kwijt.

Aanvraag wordt afgewezen
Wanbetalers die in de gemeente Rotterdam een parkeervergunning aanvragen, krijgen voortaan geen parkeervergunning meer. De aanvraag wordt afgewezen omdat zij bij Gemeentebelastingen een belastingschuld hebben. Het gaat dan om eem kleine betalingsachterstand, maar om belastingschulden waarvan de betaaltermijnen ruim zijn overschreden en waarvoor al dwangmaatregelen zijn aangekondigd, zoals een dwangbevel. Pas als de belastingschuld volledig is betaald, kunnen zij weer opnieuw een vergunning aanvragen.

Intrekken vergunningen
Met een parkeervergunning wordt feitelijk een korting op de parkeerbelasting verleend, omdat tegen gereduceerd tarief geparkeerd kan worden. De gemeente trekt met deze maatregel dit voordeel in als de gemeentelijke belastingen niet worden betaald. Naast de gebruikelijke aanpak van wanbetalers (zoals loonvordering, beslag op de auto e.d.) krijgen de vergunninghouders voortaan ook een brief van Gemeentebelastingen waarin staat dat de parkeervergunning wordt ingetrokken als de belastingschuld niet onmiddellijk wordt betaald.
Het gevolg van deze nieuwe maatregelen is dat mensen met een parkeervergunning het risico lopen deze kwijt te raken als zij een belastingschuld opbouwen.

Actief incassobeleid
Met deze maatregel zet de gemeente Rotterdam een nieuw middel in om mensen te bewegen tijdig hun belastingen te betalen. Dit laat overigens onverlet dat alle andere invorderingsmaatregelen onverkort van kracht blijven en zullen worden ingezet om de belastingen te kunnen innen. Onder de vergunninghouders in Rotterdam zijn circa duizend wanbetalers. Naar verwachting zal met deze maatregel dit aantal fors afnemen .

Bron: Communicatie GBR, 15-10-2007