Bureau Verkeershandhaving


Meeste verkeersdoden EU in Baltische staten

15 oktober 2007

Van alle lidstaten van de Europese Unie kenden de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen vorig jaar het grootste aantal verkeersdoden per miljoen inwoners. Dat blijkt uit de resultaten van een verkeersonderzoek dat woensdag is gepubliceerd. Volgens de Europese raad voor verkeersveiligheid slaagt de EU waarschijnlijk niet in de voorgenomen halvering van het aantal Europese verkeersdoden voor 2010.

39.200 Europese verkeersdoden in 2006
Uit het onderzoek blijkt dat in Estland, Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Litouwen het aantal dodelijke ongelukken tussen 2001 en 2006 zelfs toenam. In Litouwen vielen met 223 verkeersdoden per miljoen inwoners relatief de meeste slachtoffers; het kleine Malta was met 27 verkeersdoden per miljoen inwoners het veiligst, gevolgd door Nederland en Zweden. In totaal verongelukten in 2006 ongeveer 39.200 mensen op de Europese wegen.

Maatregelen succesvol
De grootste verbeteringen in verkeersveiligheid werden geboekt in Luxemburg, Frankrijk en Portugal. In deze landen lijken nieuwe veiligheidsmaatregelen en verkeerscampagnes het aantal verkeersdoden met 42 tot 47 procent te hebben verminderd. Volgens het rapport is het plaatsen van camera's om de snelheid te meten een belangrijke reden voor een daling van het aantal Franse verkeersdoden. Volgens de onderzoekers blijkt tevens dat de veiligste landen het beste beleid hanteren op het gebied van snelheidsovertredingen en rijden onder invloed en dat ze het verbod op het rijden zonder autogordels het strengst naleven.

Doelstelling
2010 Vorige maand waarschuwde een vergelijkbaar rapport van de Internationale Federatie van Automobilisten in Parijs dat het aantal verkeersdoden op het Europese continent stijgt. De EU heeft als doel om het aantal verkeersdoden terug te brengen van 50.000 in 2000 tot 25.000 in 2010. Om deze doelstelling te bereiken heeft Eurocommissaris voor transport Jacques Barrot de EU-lidstaten opgeroepen om Europese veiligheidsnormen te introduceren en de nieuwste technologieën toe te passen.