Politie Friesland

Politieberichten van maandag 15 oktober

Fryslân, 15-10-2007 * Politieberichten van zondag 14 oktober 11.00 uur t/m maandag 15 oktober 07.00 uur.

Drachten: doorrijder na aanrijding achterhaald
De politie heeft zondagochtend de veroorzaker van een aanrijding kunnen achterhalen. 's Nachts was de auto van een 52-jarige man uit Drachten op 't Deel aangereden. De man trof zijn auto 's ochtends aan met flinke schade. Op straat was een deel van de bumper van de veroorzaker aangetroffen. Na een onderzoek in de omgeving vond de politie de auto, waarvan het bumperdeel ontbrak, voor de deur van een 32-jarige Drachtenaar. Hij erkende die nacht "ergens" tegenaan te hebben gezeten. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal voor doorrijden na aanrijding opgemaakt.

Drachten: politie houdt heler aan
De politie heeft zondagmiddag een 22-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van heling. De politiemensen kwamen bij de woning van de verdachte in verband met het onderzoek naar een andere diefstal. In de woning troffen ze twee fietsen aan, die in Leeuwarden bleken te zijn gestolen. De verdachte verklaarde de fietsen voor een klein bedrag te hebben gekocht. De verdachte werd aangehouden en de fietsen zijn in beslag genomen.

Leeuwarden: aanhouding na bedreiging
De politie heeft zondagavond een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De verdachte had ruzie gekregen met een 18-jarige man uit Leeuwarden (aangever). De aanleiding was dat de aangever een familielid van de verdachte een schop onder zijn achterste had gegeven omdat die zich volgens hem vervelend gedroeg. Daarop kwam de verdachte verhaal halen en wilde de aangever schoppen en slaan. Toen bleek dat de verdachte het onderspit moest delven, liep hij naar zijn auto en kwam met een iets wat op een mes leek terug. Daarmee kwam hij dreigend op de aangever af, die zich uit de voeten maakte en later aangifte deed. De verdachte werd in zijn woning aangehouden en voor nader onderzoek in gesloten. De verdachte ontkende overigens dat hij een mes had.

Dokkum: man beroofd onder dreiging vuurwapen
De politie onderzoekt de beroving zondagnacht van een 24-jarige man uit Dokkum. 's Nachts omstreeks 02.00 uur meldde de man via 1-1-2 dat hij op de Harddraversdijk beroofd was door drie mannen. Ze zouden hen enige tijd met de auto achtervolgd hebben. Toen de melder zijn auto parkeerde op de parkeerplaats aan de Harddraversdijk, stapte twee van de drie mannen uit. Ze vroegen hem om geld en bedreigde hem met iets dat op een pistool leek. Nadat hij een klein geldbedrag had gegeven, werd hij door de twee mannen geslagen en geschopt. Daarna stapten de twee mannen, ze spraken Engels, bij de derde in de auto met een buitenlands kenteken. Nadat de mannen vertrokken, belde het slachtoffer 1-1-2. De politie trof hem buiten bewustzijn aan naast zijn auto. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Nadat hij bij kennis kwam kon hij zijn verhaal doen. Hij is inmiddels weer naar huis.

Fryslân: rijden onder invloed
De politie heeft zondag elf bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. Hieronder de meest opvallende zaken. Een 21-jarige man uit Wierum werd omstreeks 16.30 uur met zijn personenauto betrapt op de Orneawei in Paesens. Daarvoor had hij op de 80 km weg, de Lauwersseewei, met een snelheid gereden van af en toe boven de 130 km/u. Ook was hij met hoge snelheid langs fietsers gereden. Aan het bureau blies deze beginnend bestuurder 105 ug/l. In verband met de combinatie van snelheid, gevaarlijk verkeersgedrag en alcohol werd het rijbewijs ingevorderd. Op de Spoorstraat in Leeuwarden werd een 238-jarige bromscooterrijdster uit Leeuwarden gecontroleerd. Zij viel op omdat haar passagier geen helm droeg. Ze had duidelijk alcohol gedronken. Aan het bureau werd om medische redenen geen ademanalyse maar een bloedproef afgenomen. Een 44-jarige man uit Leeuwarden werd met zijn snorscooter gecontroleerd op de Voorstreek in Leeuwarden. Ook hij had gedronken. Hij verklaarde slechts twee kersenbonbons te hebben gegeten. Aan het bureau blies hij echter 705 ug/l. Het rijbewijs kon niet worden ingevorderd; dat was al eerder ongeldig verklaard. Tegen alle verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt en ze hebben een rijverbod gekregen.